Eten & Drinken

Kefir, het yoghurtplantje als gezondheidsdrankje is terug!

Kefir kennen velen van het “yoghurtplantje”. Eigenlijk is het geen plantje, maar zijn het levende gistculturen met rechtdraaiend melkzuur en pro-biotische bacteriën. De levende kefirkorrels bevatten veel meer verschillende soorten gisten en goede bacteriën dan dat er in andere probiotica drankjes zit. Bovendien is kefir vrij van allerlei chemische toevoegingen, wel zo prettig.

Waarom zou je kefir willen drinken?

Veel mensen kunnen lactose uit zuivel niet zo goed verteren. En nog een groep mensen heeft geregeld darmklachten. Een gezonde spijsvertering helpt je hele gezondheid vooruit. Als je een gefermenteerd product eet of drinkt, zoals kefir of zuurkool, dan is het al voorverteerd en daarom beter voor je darmen om te verwerken. Ook bevordert kefir de aanmaak van antibiotische stoffen vanwege de gezondere darmflora. Hierdoor krijgen gisten, bacteriën, parasieten en virussen minder kans om zich te ontwikkelen en te nestelen. Al met al maakt het kefir tot een bijzonder en gezond drankje voor je darmen en zit het vol met voedingsstoffen.

Kefir van rauwe melk

Al een aantal jaren wordt hier in huis met regelmaat kefir gedronken, een gefermenteerd melkproduct. Ik had tot voor kort het voorrecht dat er een kefirboerderij bij mij in het dorp zat. Daar kon ik rauwe melk, kwark en kefir krijgen. Zij gebruiken daar de rauwe melk voor hun kefir waardoor alle voedingswaarden behouden blijven. En daarbij ook de, van nature in rauwe melk voorkomende, melkzuurbacteriën. Deze kefirboerderij ligt tussen Hoorn en Medemblik. De melkproducten zijn zondags online te bestellen en vervolgens op vrijdags of zaterdags af te halen.

kefir-1

Hoe maak je kefir zelf?

Kefirdrank maak je met kefirkorrels. Van deze korrels kun je met water of melk de drank maken. In sommige natuurvoedingswinkels of dus sommige boerderijen, kun je de drank kant-en-klaar kopen. Ik ben kort geleden verhuisd, ver bij de kefirboerderij vandaan, maar kom stomtoevallig een straat verderop te wonen van de eigenaren van kefir.nl en yoghurt.nl. Van hen heb ik een proefpakket mogen proberen om zelf kefir te maken. Ik heb gekozen voor de poeder (niet de korrels) die ik zelf met biologische volle melk tot een kefirdrank heb gemaakt. Het kan gewoonweg niet mislukken en je kunt er tot wel 30 keer nieuwe kefir van maken. Ik heb er een keer of 10 kefir mee gemaakt en ben toen met een nieuwe starter begonnen.

kefir-2

Smaak van kefir

De kefir die we gewend waren, smaakte naar een hele zachte karnemelk. De kefir die ik zelf nu heb gemaakt, smaakt meer naar yoghurt, maar zonder dat de smaak zuur is. De smaak is sterker als je er minder melk aan toevoegt. De smaak is iedere keer ietsje anders. Die is afhankelijk van de hoeveelheid starter die erin zit, de hoeveelheid melk die je toevoegt en waarschijnlijk ook welke melk je dan toevoegt. Ik kreeg ter plekke een kefirproeverij aangeboden met verschillende leeftijden kefir, maar ook verschillende soorten yoghurt. Alles in online te koop. Voor de kefir heb je alleen een glazen kom met deksel nodig van 1 liter. Voor de yoghurt gebruik je een easiyo yoghurt maker waar het kokende water in gegoten kan worden.

logo-klein

Yoghurt en karnemelk zelf maken

Overigens heb ik ook de yoghurt, bulgaarse stijl, van yoghurt.nl getest met een easiyo maker. Ook de yoghurt kun je meerdere keren maken van 1 zakje. De smaak vonden we heel zacht! Er zijn ook lactosevrije soorten en karnemelk te verkrijgen in zakjes. Super easy, gezond en lekker!

kefir-3

Mar Hey
Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.