Eten & Drinken

Recept gierstomelet met wortelsalade #meatfreemonday

Toen ik mijn man leerde kennen, was dit recept een van de verrassende dingen die hij meebracht. Want wie bedenkt er nu zoiets als een omelet van gierst? Mijn schoonmoeder wel en gelukkig maar. We hebben het familierecept met vallen en opstaan geperfectioneerd naar onze eigen smaak en eten het inmiddels wel ongeveer elke maand. Je moet er wel de tijd voor nemen: ongeveer 1,5 uur. Wij eten hem gewoon met z’n tweetjes op, liefst met veel extra ketjap, maar het zou eigenlijk genoeg voor 4 moeten zijn.

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen

  • 200 gram gierst
  • 1 prei waarvan ongeveer 200 gram bruikbaar, in halve ringen
  • 3 eieren
  • versgemalen peper
  • 200 gram belegen kaas, grof geraspt
  • 2 eetlepels ketjap manis plus meer naar smaak aan tafel
  • 2 eetlepels plantaardige olie (liefst arachide)
  • grote winterwortel, grof geraspt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel van je favoriete azijn (witte wijnazijn is heel geschikt)
  • 1 theelepel gedroogde dragon (of andere tuinkruiden naar smaak)
  • snufje kristalsuiker

Bereiding van de gierstomelet

  1. Breng in een pan water en gierst tegelijk aan de kook. Laat de gierst 6 minuten koken.
  2. Snijd intussen de prei en doe hem in een grote kom. Voeg de eieren, geraspte kaas, versgemalen peper en 2 eetlepels ketjap toe.
  3. Giet de gierst goed af en doe de gierst in de kom met de rest. Meng alles goed.
  4. Verwarm 2 eetlepels plantaardige olie in een hapjespan met antiaanbaklaag en giet het mengsel in de pan. Verdeel goed over de pan en bak 5 minuten wat steviger aan. Zorg er met een spatel voor dat de omelet niet aan de rand van de pan blijft plakken en hos de omelet wat heen en weer in de pan om plakken aan de bodem te voorkomen.
  5. Zet het vuur nu zacht en houd de deksel van de pan. Nu begint het magische geduld. Ergens tussen 30 en 45 minuten wachten en af en toe van de bodem los schudden zal de omelet stevig en bijna droog aanvoelen. Leg een snijplank over de pan en keer de pan om. Als het goed is kom de omelet mooi los en is hij goudbruin. Schuif hem in één soepele beweging terug in de pan en geef deze kan nog 15 minuten.
  6. Ondertussen heb je alle tijd om de simpele wortelsalade te maken. Doe de geraspte wortel in een kom en maak een dressing van de olijfolie, azijn, dragon en suiker.
  7. Haal de gierstomelet opnieuw uit de pan met behulp van de snijplank. Snijd de omelet in parten en serveer met de wortelsalade en extra ketjap naar smaak. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen