Eten & Drinken

Recept hartige taart met asperge en courgette #meatfreemonday

In tegenstelling tot mijn dochter die al met 7 maanden op groene asperges zat te knagen, heb ik het genot van de groene asperge pas ontdekt toen ik al ruim 30 was. Inmiddels is het een van mijn favoriete groenten en ben ik continu op zoek naar manieren om ze in gerechten te verwerken. Deze hartige taart is een van mijn favoriete voorbeelden. De dille, tijm en citroen zorgen ervoor dat de groene asperges en courgette fris en intens kunnen schitteren (ja, echt, ik ben fan). In ruim een uur staat deze zonnige hartige taart voor 3 tot 4 personen op tafel.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

  • 350 gram groene asperges
  • 1 courgette, in plakjes
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 2 eetlepels olijfolie plus beetje extra
  • 6 eieren
  • rasp van 1 citroen plus kneepje sap
  • 125 ml crème fraîche
  • paar takjes verse dille, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • springvorm met diameter van 24 centimeter

Bereiding van de hartige taart

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Snijd de onderste 3 centimeter van de asperges en snijd de asperges in 2 stukken. Snijd de courgette in plakjes. Meng de groente met 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout en verdeel over een bakplaat. Bak 15 minuten.
  3. Ontdooi ondertussen het deeg en olie de springvorm in. Bekleed de vorm met het deeg.
  4. Kluts de eieren met de citroenrasp, het kneepje sap, de crème fraîche, de dille en de tijm.
  5. Haal de asperges en courgette uit de oven en verkruimel de feta erover. Schep de groente in de beklede vorm en giet het eimengsel erover.
  6. Bak 45 minuten. Laat even rusten voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen