Eten & Drinken

Recept pannenkoek met pruimencompote #meatfreemonday

Pannenkoeken zijn soms zo lekker gemakkelijk door de week en kinderen zijn er vaak dol op. Maar gewoon een pannenkoek met stroop of suiker is niet echt gezond. Door appel aan de pannenkoeken toe te voegen en ze te eten met zelfgemaakte compote van pruimen, krijg je toch nog heel wat fruit binnen. Dit recept is voldoende voor 8 dunne pannenkoeken. Je kunt de compote al een dag eerder maken en dan opwarmen tijdens het bakken van de pannenkoeken. Restjes compote zijn lekker door vanillevla, yoghurt of kwark.

Ingrediënten voor 8 dunne pannenkoeken

  • 600 gram verse pruimen, in stukjes
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 eetlepel water
  • ¼ theelepel kaneel
  • kneepje citroensap
  • 225 gram bloem
  • 600 ml melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 2 appels, in plakjes
  • boter
  • poedersuiker

Bereiding van de pannenkoeken

  1. Maak eerst de pruimencompote. Doe de stukjes pruimen met de vanillesuiker, het water, de kaneel en het citroensap in een pan. Breng zachtjes aan de kook en laat daarna zo’n 20 tot 30 minuten koken. Vergeet niet af en toe te roeren. De compote is klaar wanneer hij zacht is, maar nog wel stukjes bevat.
  2. Proef de compote; mogelijk vind je hem nog te zuur. Voeg dan wat extra suiker toe. Tevreden? Laat hem dan een beetje afkoelen, terwijl je de pannenkoeken bakt.
  3. Maak het beslag voor de pannenkoeken door bloem, melk, eieren en zout goed te mengen in een kom. Zorg dat de plakjes appel klaarliggen (een kwart appel per pannenkoek).
  4. Verwarm een klontje boter in een koekenpan en giet een soeplepel beslag in de pan. Verdeel direct de plakjes appel over de pannenkoek en giet een beetje beslag over de appel om ze af te dekken.
  5. Wanneer de pannenkoek bruine stippen onderop krijgt, draai je hem om met een spatel. Probeer ervoor te zorgen dat de appel blijft liggen. Laat ook de andere kant bruin worden en draai hem weer om. De pannenkoek is nu klaar.
  6. Bak eerst alle pannenkoeken, terwijl je ze warm houdt (bijvoorbeeld in de oven of op een bord op een pan warm water) of eet ze direct. Schep wat pruimencompote op de pannenkoek en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen