Gadgets & Shoppen

WakaWaka lamp: zonne-energie en ontwikkelingshulp gecombineerd

Ergens medio 2013 kocht ik mijn WakaWaka Power (of is het nou Waka Waka met spatie?). Sindsdien staat hij op een flessenhals in de vensterbank van mijn werkkamer zonlicht te vangen en om te zetten in elektriciteit. Soms gebruik ik hem om mijn telefoon mee op te laden. Veel vaker is het een krachtige zaklamp. En ondertussen is er ook iemand in Haïti of Syrië die licht in het donker heeft. WakaWaka is namelijk een prachtig voorbeeld van ‘one for one’.

WakaWaka: wie zit daar achter?

Meer dan een miljard mensen heeft geen toegang tot elektriciteit en heeft dus ook geen elektrisch licht in het donker. Zij zijn afhankelijk van bijvoorbeeld gevaarlijke kerosinelampen om ’s avonds te kunnen werken en studeren. Via deze vicieuze cirkel houdt armoede zichzelf in stand. De WakaWaka Foundation wil dat veranderen.

“De WakaWaka Foundation is een NGO uit Nederland die wereldwijd actief is in het bestrijden van energiearmoede. We concentreren ons op het voorzien van veilige, duurzame en zelfvoorzienende energie- en lichtbronnen aan mensen in de ‘bodem van de piramide’, de allerarmsten.”

WakaWaka betekent ‘helder licht’ in het Swahili. De stichting ontwikkelt, produceert en verkoopt ‘high-tech low-cost’ lampen en opladers op zonne-energie. Koop je een WakaWaka? Dan krijgt een familie in een ontwikkelingsgebied ook zo’n handige lamp! Deze familie kan vervolgens de donkere uren gebruiken om te studeren. Dat biedt kansen om de armoede te ontstijgen. Al meer dan 100.000 WakaWaka’s vonden inmiddels hun weg naar mensen die het hard nodig hebben.

wakawaka-impact

Technische specs van de WakaWaka

Mijn oude modelletje uit 2013 kostte dacht ik 49 euro. Met 8 uur volle zon heb ik op de laagste stand 100 uur licht. Superfel licht heb ik 20 uur lang en de middelste stand levert 40 uur licht op. Ook kan ik er eenvoudig mijn telefoon mee opladen.

WakaWaka heeft niet stilgezeten. Inmiddels zijn er twee nieuwe modellen, de WakaWaka Light en de WakaWaka Power+. De WakaWaka Light is alleen een lamp op zonne-energie en kost 29 euro. Volgens de website is het de meest efficiënte solar-lamp ter wereld. Afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht is de WakaWaka Light in 5 tot 10 uur opgeladen. Daarna heb je tot 80 uur licht, afhankelijk van welke van de 3 standen je kiest.

De WakaWaka Power+ is het hippe broertje van de WakaWaka Light. Hij is wat duurder (69 euro) en heeft meer tijd nodig om volledig op te laden (12 tot 24 uur), maar dan heb je ook wat. Bijvoorbeeld tot maximaal 150 uur licht (en 4 standen in plaats van 3). Je kunt er ook je smartphone mee opladen in slechts ongeveer 2 uur tijd. Ideaal dus!

Alle WakaWaka’s kun je flexibel plaatsen, zowel tijdens het opladen als tijdens het gebruik als lamp. Plaats hem op een flessenhals (zoals ik doe) of hang hem op met een touwtje. Dat hangt natuurlijk af van waar je hem wilt gebruiken.

waka-waka-vensterbank

De lamp van de WakaWaka is echt krachtig!

De lamp van de WakaWaka is niet zomaar een knullig lampje. Menig nieuwsgierig persoon in mijn omgeving verblindde zichzelf gruwelijk de eerste keer dat hij of zij op de aan-knop drukte. De felste stand is namelijk echt fel. Mijn kraamverzorgster was er dan ook bijzonder blij mee in mijn kraamweek: eindelijk eens goed zicht op het herstel van de kraamvrouw! Als je wat minder licht nodig hebt, dan kun je een lagere stand gebruiken. Gewoon even nog een keer op de knop drukken. Zo gaat de lamp natuurlijk ook langer mee. Het gat in de WakaWaka is speciaal zo ontworpen, zodat je de WakaWaka op een flessenhals kunt plaatsen. Op die manier verspreidt het licht zich mooi en kun je bijvoorbeeld een boek lezen in het donker. In Haïti en Syrië betekent dat dat volwassenen en kinderen kunnen studeren.

Telefoon opladen met WakaWaka: niet altijd ideaal

Het kan aan mijn verouderde model liggen, maar het opladen van mijn telefoon met de WakaWaka vind ik niet altijd ideaal. Ik heb de WakaWaka nodig als hij nog niet helemaal is opgeladen of juist andersom. Daarom kies ik er tegenwoordig voor om de WakaWaka te gebruiken om mijn powerbank mee op te laden. De volle powerbank neem ik vervolgens mee als ik eens een dag of nog langer buiten de deur ben. Dat is wat mij betreft een stuk flexibeler dan hopen op een stopcontact.

waka-waka-oplader

Gadget voor hier, levensredder daar

Al met al in de WakaWaka in Nederland vooral een leuke gadget om een beetje te spelen met zonne-energie. Natuurlijk is het een fijne zaklamp die het stukken langer volhoudt dan een knijpkat die je steeds opnieuw handmatig moet opladen. Laad de WakaWaka op via het zolderraam en je hebt altijd een lichtbron op zolder! Maar het mooie aan de WakaWaka is natuurlijk vooral dat er met je aankoop een familie wordt voorzien van licht. En dat maakt van de WakaWaka een echte levensredder.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen