Huis & Tuin

Bladluis bestrijden met Pireco’s natuurlijk kruidenmengsel, werkt het?

Eindelijk! Luizen in de tuin! De maagdenpalm, onder de hortensia, zit vol met bladluizen. Nu kan ik eindelijk de Pireco testen die ik al een paar maanden in de kast heb staan. Op de Biobeurs in Zwolle sprak ik met iemand van het bedrijf achter Pireco. Hij vertelde me dat ze kruidenmengsels gebruiken die bladluizen en andere plagen in de tuin zo vies vinden dat ze de planten niet meer eten of hun heil elders zoeken. Een biologisch- ecologisch verantwoorde manier om ongedierte uit de tuin te pesten. Dat lijkt me wel wat. En nu heb ik eindelijk een plaag om te bestrijden en te testen of het werkt!

Werking Pireco gewasbescherming

Op de website van Pireco staat te lezen dat oprichter Wim van Garderen 35 jaar ervaring heeft op het gebied van planten, struiken en bomen en vooral de vitaliteit daarvan. Veel onderzoek leidde uiteindelijk naar een aantal producten gebaseerd op veilige kruiden die gewassen weerbaarder maken tegen insecten, aaltjes, luizen, schimmels en andere plagen. Het kruidenmengsel wordt via de wortels of bladeren opgenomen in de sapstroom van de plant waarna de smaak en geur van het gewas veranderen. Verder lees ik dat de smaakverandering voor mensen niet waarneembaar is, maar insecten en andere dieren weg zullen blijven. Een onafhankelijk proefstation in Zwaagdijk deed onderzoek waaruit blijkt dat het werkt.

Er is inmiddels een hele lijn, met onder andere producten tegen bladinsecten, bladziekten, bodeminsecten, bodemschimmels, grasinsecten, bodem-aaltjes en aardappelziekte. De meeste van die producten zijn ook geschikt voor biologische teelt en werken zowel preventief als bij een actieve plaag. Er zijn korrels en capsules voor in en op de grond en vloeibare versies voor op het blad. Ik test “Pireco Bladinsecten tegen o.a. luis, witte vlieg, spint” in geconcentreerde vorm die je zelf moet verdunnen in een plantenspuit. Een halve liter kost € 9,95. Dat lijkt wellicht duur, maar doordat je het verdund toepast kun je er lang mee doen.

Bladluis op de maagdenpalm en hortensia

Bij onze voordeur staat een hortensia. Twee jaar geleden zat die zo onder de dopluis of wolluis dat we hem bijna geheel hebben moeten wegsnoeien. Nu is de hortensia eindelijk weer sterk terug gegroeid en lijkt hij weer vol mooie bloemen te komen. Het laatste wat ik wil is een plaag bladluizen. Maar de maagdenpalm die inmiddels de bodem onder de hortensia bedekt blijkt vol luis te zitten. Voor mijn test heb ik dus twee doelen: allereerst zorgen dat de luizen niet overspringen van de maagdenpalm op de hortensia en daarnaast zorgen dat ze de maagdenpalm met rust laten.

bladluis-bestrijden-maagdenpalm

Mijn ervaring met de toepassing en het gebruik

Het eerste wat opvalt als je het flesje opendraait is de lucht. Oude knoflook. Alsof je op een zomerdag in een overvolle treincoupé staat vól mensen die gisterenavond mediterraans gegeten hebben. Naïef als ik was ging ik met de fles in de hand naar binnen om het kruidenmengsel in een plantenspuit te mixen met water. De keuken was daarna, ondanks de open ramen, zeker een uur niet meer begaanbaar.

Met de plantenspuit ging in vervolgens dapper de luizen te lijf door zo veel mogelijk bladeren van zowel onder als boven flink nat te spuiten. Voor de zekerheid heb ik zowel de dosis als de concentratie wat naar boven afgrond. De luizen zelf kregen een extra dosis van me en de rest van de plantenspuit heb ik bij de wortels van de planten leeggegoten. Ineens begreep ik de werking van Pireco. Ik wilde zo snel als ik kon maken dat ik wegkwam.

Gelukkig trok de lucht rond de plant na ongeveer een uur al een flink stuk weg. Na een paar uur hing er nog wel een vage waas, maar dat was ook alles. Als je Pireco wilt gebruiken om bladluizen tegen te gaan, dan raad ik daarom aan het flesje alléén buiten open te doen en niet te gebruiken op planten naast een terras waar je graag wilt nagenieten met een roseetje. Verder is het verstandig de plantenspuit alleen met de wind mee te gebruiken, anders komen je kleren onder de knoflookkruidenlucht te zitten.

maagdenbalm-bladluis-pireco

Na vier weken Pireco tegen bladluis herhalen

Volgens de verpakking moet je de behandeling na vier weken herhalen om luis effectief te bestrijden. Dat zal waarschijnlijk bedoeld zijn om overgebleven eitjes te weerhouden een nieuwe generatie bladluizen te vormen. Ik had de planten nauwelijks in de gaten gehouden, maar bij inspectie moest ik even zoeken voor ik luizen kon vinden. Het waren er beduidend minder en ze leken ook op een nieuwe uitloper te zitten. Ik herhaal het recept en spray de plant helemaal druipnat. Dit keer was ik beter voorbereid en heb ik buiten gemixt en met de wind mee gewerkt.

Het resultaat: geen bladluizen meer door Pireco?

Een week later is het tijd voor het oordeel. Is de hortensia beschermd tegen bladluis en zijn ze vertrokken van de maagdenpalm? De hortensia blijkt inderdaad vrij van luizen en vol mooie bloemen. De maagdenpalm is niet helemaal gespaard gebleven. Op verschillende plekken vind ik nog luizen terug onder de bladeren van de jonge uitlopers. Maar het zijn er wel beduidend minder dan vijf weken geleden. Ik kan alleen maar concluderen dat Pireco inderdaad werkt. De planten kunnen wel een paar luizen aan en zien er gezond en goed uit. En de kleine ettertjes zijn met beduidend minder dan eerst. Een chemisch bestrijdingsmiddel had ze wellicht helemaal uitgeroeid, maar dan had ik nu gif en andere rommel in mijn tuin. Dan liever dit natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen luizen dat ze in ieder geval grotendeels bestrijdt! Terwijl ik dit schrijf ontdek ik in de achtertuin dat er bladluis op de munt zit. Tijd om een punt onder deze review te zetten en de plantenspuit weer te vullen met Pireco Bladinsecten!

bladluis-munt-pireco

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.