Huis & Tuin

Pleidooi voor de oudere kat, de karakterbom onder de katten

Toen ik acht jaar geleden mijn vriend ontmoette, had zowel hij als ik twee oudere katten. We hebben allebei als student in onze eerste eigen woning katten in huis genomen. Vijftien jaar lang deelden we apart van elkaar lief en leed met onze katten. Onze huishoudens werden op den duur samengevoegd. Opgeteld zestig kattenjaren, dat is nogal wat…

Tussen maart 2009 en maart 2010 verlieten deze vier bijzondere kattenzieltjes ons een voor een, keurig met drie maanden ertussen, alsof ze een planning hadden gemaakt. Minnie, mijn cypers-witte ex-kater met de meisjesnaam, ging als eerste. Blakend van gezondheid, spinnend, kroelend, kopjes-gevend, maar helaas ook tumoren-groeiend. Minnie, mijn altijd goedgemutste troostheld, liet me ontroostbaar achter. De andere drie, Gizmo, Muddy Socks en Mickey, de broer van Minnie, kozen unaniem voor een acuut orgaanfalen, een vrij veel voorkomend einde voor stokoude katten.

Een leven zonder kattenbeesten in huis kan ik me niet voorstellen. Omdat het huis leeg was en ik als vrijwilliger in het plaatselijke dierenasiel werkte, sleepte ik al snel de eerste oude knar mee. Destijds nog onder het mom van ‘tijdelijke opvang’, maar wie ik daarmee voor de gek hield weet ik niet. Cindy, een prachtig zalmroze propje van een poes, was een chagrijnig dametje, totdat we al haar tanden lieten trekken. Ze klaarde op als een lentezonnetje. Poemba, een basketbal-ronde kerel, die gekke kleine pasjes moest maken door zijn enorme gewicht en daardoor doorgezakte polsjes. Moby Dick, aka Witje, een dove, witte, langharige prachtkat met nucleaire drollen. Als hij richting de kattenbak slenterde, gingen we klaar staan om zijn chemische bom direct te verwijderen. Witje heeft ons ooit tijdens een ritje naar de dierenarts in zijn reismandje verblijd met een van die chemische bommen. We hebben het ternauwernood overleefd.

Oudere kat

Kapitein Rob, een sluipende oerkater van wel twintig jaar oud, die ooit de schrik van de buurt moet zijn geweest. Dottie Driepoot, de stoerste dame van de stad. Met het bonk-bonk van een piraat met een houten been huppelde ze het huis door, turend uit de scheelste kattenogen die ik ooit zag. Emma Lee, een blinde langharige feeks die me een tetanusprik liet halen, maar die ik desondanks heel erg lief vond.

Namen, herinneringen en potjes met as, dat is alles wat rest van deze bonte verzameling. Dat en een enorme liefde voor dit soort oude karakterbommetjes, die zomaar in elk dierenasiel te vinden zijn. Wat een rijkdom aan geweldige huisgenoten, vaak voor een verlaagd tarief aan te schaffen. Ik durf bijna deze unieke bron van gratis juweeltjes niet te delen, uit angst dat er straks geen oude knarren meer voor mij overblijven.

Oudere katten op Ik Zoek Baas

Frits is de huidige oude knar. We haalden hem op, onze nieuwe ‘pleegkat’ (who am I kidding?), vijf jaar oud, veel te jong voor ons. Maar hij was blind en hij moest ingeregeld worden op zijn hartmedicatie. Zijn rustige karakter en verzameling aandoeningen deed me al twijfelen aan die leeftijdsaanduiding. Nadat we opgegeven hadden te doen alsof we een nieuwe baas voor hem zochten, brachten we hem naar onze eigen dierenarts. Frits begon in de zomer mank te lopen, nadat hij dagelijks hele tochten door de tuin maakte. De dierenarts schoot röntgenplaatjes van hem en telde na het zien van de resultaten zomaar tien jaar bij zijn leeftijd op. Opgelucht namen we hem mee naar huis. Gelukkig, toch een oude baas! Medicinaal voer voor artrosekatten deed hem binnen een week als een kievit rondstappen.

Moraal van dit verhaal: wil je liever een zachte, gezellige, knorrende bol wol op schoot in plaats van continu vlijmscherpe speldenknopjes in je vel, in je benen, handen, neus, tenen en gordijnen dan zijn die overjarige ‘love-bugs’ zomaar te vinden! Oude katten kunnen wat duurder zijn in hun (dieet)voeding en medicijnen, maar over het algemeen vallen de kosten van die ouderdomskwaaltjes ontzettend mee.

Debbie van der Zande on FacebookDebbie van der Zande on LinkedinDebbie van der Zande on Twitter
Debbie van der Zande
Redacteur @ Hebban.nl
Thuis met Martijn || Poedel Japie, galgo Omar, kat Frits || Pleeggezin voor honden en katten || Groningen || Redacteur Hebban Fantasy & Sciencefiction en Hebban non-fictie