Huis & Tuin

Zonnepanelen schoonmaken voor hoger rendement? Of toch niet?

Saharazand. Het is mei. Mijn zonnepanelen gaan de afgelopen weken als een dolle en de meter loopt na een lange winter eindelijk weer de goede kant op. En ineens ligt er een flinke laag stof of zand op mijn mooie zonnefabriekje. Dat kan nooit goed zijn voor de opbrengst en regen lijkt er voorlopig nog niet aan te komen. Zou het zin hebben als ik de panelen schoon maak? Hoeveel extra rendement levert dat op? Of is het geen goed idee? Ik zocht uit wat de voor en nadelen zijn. Hier mijn ervaringen en wat ik tegenkwam.

Zonnepanelen swingend schoon met swiffer

Op mijn dak liggen acht pv-panelen. Twee op de dakkapel en zes er onder op het schuine dak. Door het raam van de kapel open te zetten kan ik de middelste twee panelen en een deel van de andere panelen met behulp van een stok schoon maken. Ik heb ooit gelezen dat het rendement van je panelen hoger is als je ze af en toe schoon maakt. Dus ik besluit de proef op de som te nemen. Voor een goede test heb je een steekproef en een controlegroep nodig. Ik besluit de middelste twee panelen schoon te maken en de rest niet. Omdat mijn panelen zijn voorzien van power-optimizers kan ik de opbrengst per paneel meten. Met behulp van een swiffer stok poets ik voorzichtig het stof van de middelste twee panelen. Vervolgens knikker ik er een bakje water achteraan om de restanten eraf te spoelen.

zonnepanelen-swiffer

Het resultaat: hoger rendement door schone zonnepanelen?

De dag van de waarheid. Het is mooi weer, 25 graden en een flink deel van de dag zonnig. Gedurende de dag kijk ik een paar keer op mijn SolarEdge app. Er zijn altijd verschillen tussen de panelen, maar gedurende de dag blijken die verschillen nog best te fluctueren. Aan het eind van de dag was dit het resultaat: In totaal 11,77 kWh. En de twee schone panelen (1.1.4 en 1.1.7 in het screenshot hieronder) haalden inderdaad meer stroom binnen. Zonnepaneel 1.1.4 haalde 1,5 kWh, terwijl de panelen ernaast ‘slechts’ 1,49 en 1,48 kWh binnenhaalden. En paneel 1.1.7 haalde 1,51 kWh binnen, terwijl de naastgelegen panelen ‘slechts’ 1,5 en 1,48 haalden.

Het verschil is erg klein. Gemiddeld doen de twee schone panelen het 1,16% beter dan de andere vier. Waarschijnlijk is dat statistisch niet significant omdat er ook tussen de overige panelen vergelijkbare verschillen in opbrengst zitten. Toch ben ik overtuigd. Wat als ik naar de opbrengst van het hele jaar per paneel kijk, dan staan deze twee op plek twee en vier van de zes. En vandaag staan ze op nummer één en twee. Het verschil is klein, maar ze doen het wel beter!

test-schoonmaken-zonnepanelen

Zonnepanelen met krassen en kalkaanslag

Ik besloot de Zonnefabriek (die destijds mijn zonnepanelen installatie heeft geïnstalleerd) ook te vragen of het verstandig is om zelf zonnepanelen schoon te maken. Ik kreeg de volgende reactie:

“Mijn advies is om te wachten tot het gaat regenen.
Wij raden aan om niet met water en swiffer stok in de weer te gaan dit kan allereerst krassen en in ons kraanwater zit kalk.

Vanuit de zonnepanelenfabrikanten wordt er ook aangeraden om of alleen met regenwater schoon te maken of met osmosewater.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het dit weekend wel gaan regenen en het stof/zand van de panelen worden afgespoeld.”

Conclusie: zonnepanelen toch maar niet zelf schoonmaken

Mijn kleine test levert een paar conclusies op:

  1. Schone zonnepanelen doen het wel degelijk beter dan vieze zonnepanelen
  2. Het verschil is erg klein
  3. Door zonnepanelen te poetsen kun je er krassen op maken, wat op lange termijn slecht is voor het rendement
  4. Door zonnepanelen met kraanwater te wassen kan zich kalk afzetten, wat op lange termijn slecht is voor het rendement

Ik laat de swiffer vanaf nu maar weer in de kast staan en wacht geduldig op de regen. Want na zonneschijn komt regen.

Ook zelf zonne-energie opwekken?

Wil je ook zelf zonne-energie opwekken en dus een zonnepaneel kopen (of meer natuurlijk!)? Kijk dan eens bij Greenchoice. Daar kopen ze grootschalig in bij Trina Solar, waardoor ze een scherpe prijs hebben. En de Consumentenbond raadt Trina Solar aan op basis van kwaliteit. De panelen zijn duurzaam en eerlijk gemaakt en worden vakkundig geïnstalleerd en natuurlijk krijg je daar ook een wifi-module bij zodat je op je telefoon of computer de opbrengst kunt zien. Benieuwd? Doe dan gratis de dakscan.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.