Kind & Opvoeding

Tips voor jonge ouders om groen én efficiënt je baby te verzorgen

De eerste maanden met een baby zijn zwaar. Je nachtrust is voorbij en uitslapen zit er de aankomende jaren ook niet meer in. Als het je eerste baby is, moet je overal nog handigheid in krijgen, veel leren in korte tijd en krijg je er een hele lijst nieuwe huishoudelijke taken bij. Als jonge vader, mijn dochter is net één geworden, hou ik wel van wat baby-efficiency. En tegelijk wil ik verantwoorde en groene keuzes maken. Daarom hier, voor andere toekomstige of jonge vaders die geen zin hebben het viva-forum of zwangerschapsforum te lezen, mijn 7 tips om het leven van jonge ouders wat makkelijker te maken en tegelijk groen en verantwoord te zijn.

Bespaar jezelf gezeul, koop een draagzak

Zelf vond ik zo’n draagzak voor een baby in het begin maar een beetje voor hippies. Natuurlijk is het allemaal ergonomisch verantwoord, maar heel hip is het niet. En ik zag mezelf al helemaal niet met zo’n zelfgeknoopte wikkeldoek knutselen. Maar ik probeerde toch een draagzak en was meteen verkocht. Een kinderwagen inklappen en in delen in de kofferbak van de auto krijgen is een heel gepuzzel, en daarna is de kofferbak vol. Een draagzak daarentegen prop je ergens in een hoekje en je houdt de rest van de kofferbak over voor andere dingen. Met een kinderwagen moet je moeilijk manoeuvreren rond paaltjes, over smalle stoepjes en tussen voorbijgangers door. Met je baby in de draagzak heb je daar geen last van en stap je snel en flexibel door over stoepranden, tussen voorbijgangers en langs paaltjes. Een draagzak zorgt dus voor een hoop flexibiliteit. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om met je baby rond te lopen, je bent lekker buiten en je kindje kijkt zijn/haar ogen uit! Natuurlijk moet je wel een handige draagzak kopen die je kunt verstellen naarmate je kindje groter wordt. En die oude dingen met bungelpootjes schijnen niet zo goed te zijn, beter is de ‘kikkerhouding’. Wij hebben een Manduca draagzak en die bevalt goed, maar er zijn ook andere opties.

Leen de eerste paar maten babykleertjes

Het leek mij wel leuk om ‘mijn’ baby aan te kleden met eigen kleertjes die we zelf hebben gekocht. Je wilt je nieuwe aanwinst natuurlijk niet aan de kraamvisite tonen in groezelige kleertjes uit 2007 die je via-via hebt gescoord. Maar zo’n baby groeit als kool! Echt! Die van mij had een maand maat 50, 8 weken maat 56, 10 weken maat 62, 16 weken maat 68. Dus na een half jaar was ze al aan het vierde maat kleertjes begonnen. Als het in de 8 weken van maat 56 toevallig mooi weer is, heb je niets aan dat dikke jasje gehad. En sommige kleertjes heeft ze maar twee keer aangehad. Pas vanaf maat 74 en 80 begint het ergens op te lijken, die kun je 4 tot 5 maanden gebruiken. Leen dus zo veel mogelijk kleertjes voor het eerste jaar (tot maat 80) of koop ze op Marktplaats. Daar is een levendige handel in pakketten kleertjes per maat. Tweedehands babykleren zijn beter voor het milieu en de kleine maten zijn vaak weinig gebruikt en daardoor nog niet verwassen. En het bespaart een hoop geld wat je kunt steken in een handjevol extra mooie kleertjes voor als de visite komt ;-).

Koop biologisch melkpoeder

Borstvoeding is een klein beetje beter voor je baby dan melkpoeder. Daarom mogen melkpoederfabrikanten in Nederland geen reclame maken voor melkpoeder. Maar het kan zijn dat de borstvoeding niet goed aanslaat, dat je er gewoon voor kiest om flesvoeding te geven, of dat je er op een gegeven moment mee stopt. Dan is het dus verrekte lastig om informatie te krijgen over melkpoeder. ‘Geen reclame’ betekent in de praktijk ook ‘bijna geen informatie’. Daardoor kwamen wij er bijvoorbeeld pas vrij laat achter dat Nutricia niet de enige aanbieder van melkpoeder is. In de supermarkt en bij de drogist vind je bijna alleen Nutrilon, en in alle bladen en op alle beurzen kom je Nutrilon tegen, maar er is toch keuze! Bijvoorbeeld het Duitse merk HiPP, dat biologische melkpoeder maakt waar je baby net zo blij mee is, even hard van groeit en wat je gewoon via internet kunt kopen voor ongeveer dezelfde prijs als Nutrilon. Dan hoef je er ook niet mee te sjouwen en doe je nog iets goeds voor het milieu en de koeien.

Melkpoedertoren-waterkoker-thermosfles

Gebruik een waterkoker, een thermoskan en melkpoedertorens

De eerste periode is het elke drie uur flesjestijd. Ineens heeft je nieuwe telg honger en laat het luidkeels weten dat het nú een fles wil. Ook als jij net lekker ligt te slapen. Het is dus belangrijk om snel een fles te maken op de juiste temperatuur, zodat de honger van de baby snel gestild is en jij weer verder kunt slapen. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is met een waterkoker, een thermosfles en melktuutjes (melkpoedertoren). Twee keer per dag kook je water, wat in de thermosfles mooi op temperatuur blijft. De melkpoedertoren (koop er meteen twee bij de HEMA voor € 1,95 per stuk) vul je met de juiste dosis melk. En als het baby-alarm afgaat, kun je in een kleine minuut warm water uit de thermoskan mengen met koud water uit de kraan tot de juiste temperatuur. Sommige mensen zeggen dat je geen kraanwater mag gebruike,n maar dat is in Nederland onzin, tenzij je nog loden leidingen hebt of in een krot woont. Nu knikker je de melkpoeder erbij, even flink schudden, klaar! En doordat je niet voor elke fles de waterkoker hoeft te gebruiken, bespaar je ook nog energie.

Verdiep je in de Rapley-methode

In Nederland is het tegenwoordig gebruikelijk dat je na ongeveer 4 maanden begint met vaste voeding. In de praktijk is ‘vaste’ voeding dan meestal gepureerde gestoomde groente die je voor of na je eigen maaltijd bij je baby naar binnen moet lepelen. Je kind heeft immers nog geen tanden en heeft nog onvoldoende oog-hand-coördinatie om zelf eten te pakken. De Rapley-methode is een alternatieve aanpak waarbij het kind zelf de leiding heeft. Bij Rapley begin je pas na ongeveer 6 maanden, als je kindje zelf goed rechtop kan zitten en al een stuk handiger is met het pakken van dingen. Je kind krijgt geen apart eten op een apart moment, maar eet in de basis hetzelfde als de rest van het gezin en op hetzelfde moment. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met scherpe kruiden en zout, dus in de praktijk hou je vaak tijdens het koken een aantal dingen apart. Zo krijgt je kind een kindvriendelijke versie van hetzelfde eten. Snijd het in makkelijk te pakken stukken (twee knuistjes lang) en je kind kan ineens zelf eten! In het begin staat dat vooral in het teken van ontdekken van texturen, vormen enz. En ontdekken doet een kind door te spelen, dus verwacht de eerste weken niet dat er daadwerkelijk gegeten zal worden. Het spelen met eten helpt echter de fijne motoriek te ontwikkelen en te snappen wat eten is. Later zal het vanzelf gaan proeven. En nog een paar weken later is je kindje in staat om zelf stukjes eten te pakken en op te eten. Nog een paar maanden later eet het met alles mee. Hun lichaam geeft zelf aan wanneer ze behoefte hebben aan groeten, of juist aan proteïnen of koolhydraten, dus soms blijft alle groente liggen en de volgende dag gaat alle groente erin. Zelf heb je ook niet elke dag evenveel honger immers. Deze methode moet bij je passen en anders moet je het niet doen. In het begin is het soms echt een bende, maar uiteindelijk leert je kind sneller echt te eten. Voor ons blijkt het een manier om gezellig met het hele gezin tegelijk hetzelfde te eten en ons kind is avontuurlijker dan veel andere kindjes bij het ontdekken van nieuwe smaken.

Koop een sterilisator

Spenen en flessen moet je het eerste half jaar elke dag steriliseren om bacteriën te doden. Dat doen veel mensen met een pan water op het vuur. De flessen moeten minimaal 5 minuten aan de kook zijn. De spenen knikker je er later bij, die moeten ongeveer 3 minuten. Al met al is dat een hoop werk en gedoe wat ook nog eens veel water en energie kost. Slimmer is het om een flessensterilisator te kopen. Dat is een plastic ding waarin je een bodempje water doet, met alle flessen en spenen die je in huis kunt vinden. Een paar minuten in de magnetron zorgt ervoor dat het water stoomt en in alle hoekjes komt. Dat is een stuk sneller, makkelijker en scheelt een hoop water en energie (gas).

Uitslapen in het weekend

Slaap is heilig. Dat weet elke jonge ouder. Maar je kleine oogappel heeft een vast schema waarin waarschijnlijk ergens tussen 6 en 7 ’s morgens een voeding zit. Op werkdagen ben je dan waarschijnlijk meteen beide wakker en begint de drukte in huis. In het weekend heb je echter een unieke kans. Je kunt allebei één ochtend uitslapen! Spreek af wie de zaterdag heeft en wie de zondag. De ene ouder staat om 6:30 op om met de kleine aan de slag te gaan. En de andere ouder wordt twee of drie uur later gewekt met een kopje koffie op bed.

Groene keuzes vaak nog makkelijker ook!

Bovenstaande tips hielpen mij om zonder al veel moeite verantwoorde en groene keuzes te maken in mijn eerste jaar als jonge vader. Vaak was dat niet alleen beter voor het milieu, maar scheelde het ook nog tijd, gedoe of kosten. Mocht je aanvullingen hebben dan graag hieronder!

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe