Lezen & Media

Tegenzin? Met dit boek is ‘zin maken’ helemaal niet lastig

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van tegenzin. En als je dat niet hebt, dan heb je ofwel alles heel goed voor elkaar, ofwel een heel saai leven. Tegenzin hoort dus bij het leven. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet iets tegen kunt doen. In het ietwat dunne boekje ‘Eerste Hulp Bij Tegenzin’ helpen Ulberthe Wielinga en Huub Schulte Fischedick je op praktische en humoristische wijze om te gaan met je eigen tegenzin. Confronterend op een luchtige manier; daar houd ik wel van!

‘Eerste Hulp Bij Tegenzin’ in je eigen boekenkast? Via uitgeverij Thema mag Eigenwijs Blij één exemplaar van ‘Eerste Hulp Bij Tegenzin’ weggeven. Meedoen kan t/m 1 november 2015.

Geen zin om te lezen? Dan niet!

Als recensent moet je soms een boek lezen op een moment dat je daar helemaal geen zin in hebt. De eerste keer dat ik ‘Eerste Hulp Bij Tegenzin’ opensloeg was zo’n moment. Maar, hahaha, daar had het boek al in voorzien! Hoofdstuk 2 bestaat uit een schema dat je vertelt hoe je het boek het beste kunt lezen aan de hand van de zin of tegenzin die je erbij voelt. Helemaal geen zin? Check dan gewoon de highlights achterin het boek.

eerste-hulp-bij-tegenzin-analyse

Van welke tegenzin heb jij het meeste last?

De tweede keer dat ik ‘Eerste Hulp Bij Tegenzin’ erbij pakte had ik wel zin om meer te lezen over tegenzin. De auteurs beginnen met dat tegenzin weliswaar bij het leven hoort, maar dat we toch wel kunnen proberen om het allemaal een beetje leuker en draaglijker te maken. En daar is dus dit boekje voor (en een website met workshops enzo). Volgens de auteurs zijn er grofweg drie soorten tegenzin:

  • Tegenzin omdat je het jezelf moeilijk maakt. Bijvoorbeeld ‘ik moet die salade van quinoa opeten, omdat het gezond is, maar ik heb er eigenlijk geen zin in.’
  • Tegenzin omdat je met anderen samenleeft. Bijvoorbeeld ‘ik moet naar het buurtfeest, want iedereen komt, maar ik heb er eigenlijk geen zin in.’
  • Tegenzin door wat je overkomt. Bijvoorbeeld ‘ik ben gedoemd om nog een uur in deze file te staan, maar ik heb er eigenlijk geen zin in.’

Maar van welke vorm tegenzin heb ik zelf het meeste last? Dat analyseer ik met behulp van hoofdstuk 3. Als ‘rebelse introvert’ gok ik dat ik het meest last heb van de tweede vorm van tegenzin: tegenzin omdat je met anderen samenleeft. Ik ga er eens goed voor zitten met een kopje thee en meerdere koekjes. En wat blijkt: ik blijk juist vooral last te hebben van de andere twee vormen van tegenzin! Wat een verrassing! De innerlijke criticus fluistert blijkbaar luid…

Zin maken, zin zoeken, zin geven

De volgende drie hoofdstukken helpen de lezer om concreet met de verschillende vormen van tegenzin om te gaan. Elk subonderdeel heeft dezelfde opbouw: wat is de situatie (inclusief herkenbare voorbeelden), wat zijn mogelijke achterliggende gedachten bij de tegenzin en wat kun je concreet doen om de tegenzin te verminderen? De tips zijn soms wel wat open deuren, maar wie niet regelmatig bij een open deur naar binnen kijkt vergeet dat hij bestaat.

Er zitten ook zeker hele verrassende praktische tips tussen die ik van plan ben te gaan toepassen. Vraag je bijvoorbeeld eens af wat je idool zou doen in een dergelijke situatie die tegenzin oproept. En als het goed voelt, pak het dan eens op die manier aan. Ook bij je eigen kernwaarden blijven vind ik een vaak vergeten maar heel belangrijke tip. Is vrijheid een belangrijke waarde voor je? Dan moet je niet met jezelf afspreken dat je elke dag gaat hardlopen. Maar als regelmaat een belangrijke waarde voor je is, dan misschien juist weer wel. De ruimte voor verschillen tussen mensen maakt dat dit boekje voor iedereen wat te bieden heeft en (vrijwel) nooit belerend wordt.

Neem jezelf niet zo serieus en ga aan de slag

Je zou zeggen dat het beste medicijn tegen tegenzin is om minder dingen te doen en dus ook minder dingen waar je geen zin in hebt. Een van de belangrijkste tips is echter het tegenovergestelde: doe vooral meer, dan valt tegenzin niet zo op (heb je toch geen tijd voor en bovendien kom je in een flow). Nooit gedacht dat een boekje als deze nog eens mijn ‘bezige-bij-strategie’ zou bevestigen. Oh, en heel belangrijk: stop vooral met jezelf zo serieus nemen. Dat geldt eigenlijk voor alle drie de vormen van tegenzin en dus voor iedereen.

Iedereen zal iets hebben aan dit boekje en omdat het niet zo dik is, is het ook lekker laagdrempelig. Ideaal voor in de schoen, onder de boom of in het kerstpakket. Wat? Geen zin in Sint en Kerst? Waar heb je last van? Jezelf, anderen of de situatie? Ik heb nog wel een boekentip voor je…

Winactie: je eigen exemplaar van ‘Eerste Hulp Bij Tegenzin’ winnen

Zelf lezen hoe je slim om kunt gaan met tegenzin? Tot en met zondag 1 november 2015 kun je meedoen aan onze winactie om een exemplaar van ‘Eerste Hulp Bij Tegenzin’ te winnen! Het enige dat je hoeft te doen is een reactie achterlaten waarin je zegt dat je wilt winnen.

Specificaties van het boek

  • Titel: Eerste Hulp Bij Tegenzin
  • Auteurs: Ulberthe Wielinga & Huub Schulte Fischedick
  • Gepubliceerd in: september 2015
  • Uitgeverij: Thema
  • Aantal pagina’s: 90
  • ISBN-13: 9789462720206
  • Formaat: paperback
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen