Eten & Drinken

Recept: vegan ovenschotel met rode biet en aardappel uit eigen tuin

Het was hartje zomer en ik maakte een lijstje van alle groente in de moestuin die gegeten kon worden. Er stonden wel 20 dingen op mijn lijstje, waaronder: Aardappel. Rode biet. Stengelui. Groenselderij. Misschien stiekem al een eerste vroege appel. Ik zag ineens een lekkere ovenschotel voor me. Zo een met een bovenste laag van aardappelpuree met een krokant laagje. Vegan door het van erwten gemaakte ‘verse gehakt’ dat je tegenwoordig overal kunt kopen. Comfort food voor een wat koudere zomerdag of een regelachtige dag aan het begin van de herfst. De eerste poging was meteen een hit en sindsdien staan dit gerecht vrijwel wekelijks op tafel in de nazomer.

Eten & Drinken

Recept: bami zonder pakjes met groente uit eigen tuin (ook nog vegan!)

Ik ben zelf eigenlijk niet zo’n fan van bami, maar mijn dochter is er dol op. Prima, dan eten we elke maand een keertje bami, maar dan wel op mijn manier. Geen pakjes, maar alles zo veel mogelijk zelfgemaakt. Met groente uit onze eigen moestuin. Groente ook nog die mijn dochter anders liever niet eet (wortel en palmkool), maar verwerkt in bami met smaak naar binnen harkt. En dan ook nog helemaal vegan. Ik heb er een jaar over gedaan om dit recept voor vegan bami te perfectioneren en ben er inmiddels helemaal blij mee. De hoeveelheden van dit recept eten wij met z’n 3-en op, maar is denk ik ook genoeg voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

Eten & Drinken

Vegan ricotta? Makkelijk ricotta voor je recept vervangen met een vegan alternatief

Sommige dierlijke producten zijn makkelijk te vervangen door iets totaal anders of je koopt gewoon het vegan product met (voor zover dat mag) dezelfde naam. Sojamelk (sojadrink?) in plaats van koemelk, stukjes ‘als van kip’ in plaats van echt vlees. Voor ricotta ben ik nog nooit een vegan variant tegengekomen in de winkel (schijnt wel te bestaan, net als vegan mascarpone). Lastig, want wat moet je dan voor je recept gebruiken? In mijn keuken heb ik twee manieren om ricotta te vervangen door een vegan alternatief.

Eten & Drinken

Recept vegan curry met banaan, jackfruit, tofu en kokos

Ik had een tros bruine bananen in de fruitschaal liggen, maar had geen zin om wéér bananencake te bakken. In mijn zoektocht naar hartige gerechten kwam ik allerlei Caribische curry’s tegen. Zoet en hartig tegelijk. Vol met kip natuurlijk en geen enkel recept was echt perfect. Geïnspireerd ging ik zelf aan de knutsel om een vegan curry met banaan te maken. Het resultaat is plantaardige curry met banaan, tofu, kokos en het welhaast magische jackfruit. Jam jam jam!

Eten & Drinken

Eetbare tuin supertip: 1) Eet 2) Bewaar 3) Verwerk (tenzij)

Toen we net een jaar bezig waren om de schapenweide bij ons nieuwe huis om te vormen tot een eetbare tuin, vroeg een vriendin aan mij: “En, heb je de kast al vol staan met zelfgemaakte jam?” Het antwoord was dat ik nog geen seconde de tijd had gehad om ook maar na te denken over het maken van jam. Maar is het überhaupt slim om je schamele oogst van de eerste jaren meteen te verwerken tot jam, chutney en pickles en dergelijke? Ik denk het niet. Je bespaart namelijk geld, tijd én voedingswaarde door zo veel mogelijk van je oogst direct vers op te eten!

Eten & Drinken

BBQ-recept: 3 ultieme vegan salades voor bij de barbecue

Vegan en BBQ in één zin? Het kan heus. Gewoon een kwestie van wat goede vleesvervangers, lekker veel geroosterde groente én natuurlijk wat fijne vegan salades. Ook als je zelf niet vegan bent en het liefst vlees op de BBQ gooit, maar een vegan op bezoek krijgt: koop dan niet alleen wat vleesvervangers, maar zorg ook voor in ieder geval één vegan salade. En die vegan BBQ-salade hoeft echt geen konijnenvoer te zijn! Als wij zelf met een groter gezelschap BBQ-en, maak ik altijd drie vegan salades voor erbij: aardappelsalade, salade met meloen en een knapperige coleslaw. Mijn recepten hiervoor vind je hier lekker makkelijk op een rijtje.

Eten & Drinken

Recept vegetarische pastitsio: Griekse pasta uit de oven

Het is simpel: voor mij is de Griekse keuken de lekkerste keuken die er is. Ik heb daarom een jaar lang geprobeerd vegan bechamelsaus te maken voor bovenop moussaka en pastitsio. Het is (nog?) niet gelukt. Het wordt nooit lekker genoeg. Daarom dit keer geen vegan recept, maar een vegetarisch recept. Voor vegetarische pastitsio, de meest fantastische pasta uit de oven. De lange buisjes kun je tegenwoordig op heel veel plekken kopen! Moeilijk is het niet en je zet een feestmaal op tafel.

Eten & Drinken

Zelf seitan maken met seitanpoeder (tarwegluten ofwel glutenpoeder) – mijn ervaringen

In mijn zoektocht naar fijne vleesvervangers was ik al eerder gestuit op seitan. Seitan is gemaakt van tarwegluten, is eiwitrijk en is een fantastische vleesvervanger in bijvoorbeeld erwtensoep. Ik koop het in grote potten. Al snuffelend in de schappen zag ik echter ineens een pakje seitanpoeder staan. Hiermee kun je zelf seitan maken. Zou dat werken? Ik probeerde het uit. En ik moet zeggen: seitan maken van glutenpoeder werkt heel goed, maar vergt wel wat oefening.

Eten & Drinken

Recept vegan cannelloni met zevenblad: koken met onkruid

De meeste mensen met een beetje tuin hebben er in meerdere of mindere mate last van: zevenblad. Maar zevenblad is prima eetbaar en goed te verwerken als spinazie. If you can’t beat it, eat it! Verwerk bijvoorbeeld zevenblad als vervanger van spinazie in cannelloni. Tuurlijk kun je dit recept ook met ricotta maken, maar vegan is wel zo leuk. Knippen dus dat onkruid en lekker vegan cannelloni met zevenblad van maken. Het lijkt misschien wat bewerkelijk, maar het valt enorm mee.

Eten & Drinken

Recept Griekse ijskoffie: vegan frappé als opkikker of op het terras

Als kind was ik gefascineerd door de glazen frappé die mijn ouders tijdens vakantie in Griekenland dronken. Met dat schuim, die ijsblokjes en dat rietje zag het er heel gezellig en ingewikkeld uit. Een heerlijke frisse opkikker en typisch Grieks. Nu ik weet hoe eenvoudig het is om zelf te maken, heb ik periodes dat ik er elke dag een drink. Ja echt. En gewoon vegan, want ik gebruik het liefst ongezoete sojamelk hiervoor. Het recept is geen geheim en kun je ook wel op andere plekken vinden. Maar ik vind dat iedereen vaker een Griekse frappé zou moeten drinken. Dus nu ook op Eigenwijs Blij het recept voor deze heerlijke ijskoffie uit Griekenland :D.