Nieuws & Wetenschap

Dilemma: hoe blijf je op de hoogte als je helemaal klaar bent met het nieuws?

Ik was er medio 2018 helemaal klaar mee. We waren net verhuisd en superdruk, zowel met werk als met klussen. En vervolgens begon ik mijn werkdag toch altijd met een rondje nieuws. En vulde ik mijn pauze ermee. En het loze moment wanneer mijn man onze dochter naar bed brengt. En in het openbaar vervoer. En… en… Ik was dagelijks vaak wel een uur ofzo kwijt aan nieuwssites en social media. En ik werd er alleen maar chagrijnig van. Bovendien miste ik juist de achtergronden bij het nieuws. Ik ging op zoek naar een manier om op de hoogte te blijven van de wereld om mij heen zonder te verdwalen in het dagelijkse nieuws. En dat blijkt nog best lastig.

Nieuws & Wetenschap

De onstuitbare opmars van cannabis (en waarom dit goed nieuws is)

17 oktober 2018 was een bijzondere dag. Het was namelijk voor het eerst dat een land dat lid is van de G7, Canada, cannabis legaliseerde. Het wordt daar vanaf nu gereguleerd, net zoals tabak en alcohol. Iedere persoon boven de 18 mag het vrij kopen en gebruiken. Eigenlijk zouden we moeten zeggen: het was voor het eerst SINDS ONGEVEER EEN EEUW dat een westers land cannabis legaliseerde. Want vroeger was cannabis nog nergens illegaal. Hetzelfde gold voor hennep, het stugge zusje van cannabis. En waarom zou het ook? In tegenstelling tot de meeste andere middelen die tegenwoordig als drug beschouwd worden en die pas na de nodige chemische bewerkingen beschikbaar komen, is cannabis immers gewoon een plant. Of liever gezegd, een kruid, want behalve alle praktische toepassingen die deze snelgroeier kent, zoals de productie van kleding, bouwmaterialen, brandstof en touw, heeft de plant ook allerlei medicinale toepassingen.

Nieuws & Wetenschap

Geen zinnige discussie zonder Hans Rosling en Gapminder

Ik geef het toe, ik ben best wel een wijsneus. Al jaren meng ik mij graag in discussies over wereldwijde problemen. Toch was ik al in de dertig toen ik voor het eerst over TFR, de Total Fertility Rate, van landen hoorde. Door schade en schande wijs geworden, begon ik mijzelf danig voor te lichten. Waar je het beste blijkt te kunnen beginnen als je echt iets wil weten over de stand van zaken in de wereld? Bij Hans Rosling en Gapminder. Gaat heen en informeert uzelf!

Nieuws & Wetenschap

BioGeometry: de wetenschap van energie meten met een pendel

Een jaar of 8 geleden kwam ik bij toeval in aanraking met het fenomeen ‘BioGeometry’. Als ik niet beter zou weten, zou ik het hele verhaal kunnen afdoen als het zoveelste NewAge inzicht. Na een paar jaar vergeten en we gaan weer over tot de orde van de dag. BioGeometry is echter een wetenschap. Er is een heldere, bijna natuurkundige, basis en de effecten zijn voorspelbaar en reproduceerbaar. De grondlegger van Biogeometry is de Egyptenaar Ibrahim Karim. Hij is hier al ruim 45 jaar mee bezig.

Nieuws & Wetenschap

Emancipatie bij vogels: de Franjepoot!

In het vogelrijk komen, net als bij mensen, allerlei soorten relaties voor. Zo is er eeuwige trouw, bij onder andere ganzen en zwanen; Samen de kinderen groot brengen en dan afscheid nemen, zoals veel zangvogels; de ‘one night stand’ gevolgd door het te vondeling leggen van het nageslacht (de koekoek) en zelf de adoptie door 2 mannen van een ei en vervolgens jong door een paar vale gieren, weliswaar in gevangenschap. Over de groepsverkrachtingen bij wilde eenden hebben we het maar niet. Maar de franjepoten slaan alles. Geëmancipeerder kan haast niet.

Nieuws & Wetenschap

Met de trein door Europa i.p.v. vliegen? Milieuvriendelijker én sneller!

De afgelopen drie jaar ben ik drie keer met het vliegtuig naar een Europese bestemming gevlogen: één keer naar Kroatië en twee keer naar Londen. Na de laatste keer Londen herinnerde ik mij dat ik ‘vroeger’ met de trein ging. Kostte niet eens zo veel tijd extra en bovendien kun je veel eenvoudiger veel bagage meenemen. En het is nog milieuvriendelijker ook. De volgende keer… en daar moest ik opnieuw aan denken toen ik een onderzoek hiernaar onder ogen kreeg.

Nieuws & Wetenschap

Stemwijzers duurzaamheid en klimaat 2017: een overzicht

Op 15 maart 2017 zijn in Nederland de verkiezingen voor de Tweede kamer en indirect de regering. In de aanloop naar de verkiezingen zeggen veel partijen natuurlijk dat ze een groen hart hebben en voor duurzaamheid en het klimaat opkomen. Maar wie de verkiezingsprogramma’s en het stemgedrag in de afgelopen kabinetsperiode analyseert, ziet dat dat vaak simpelweg niet waar is en dat er grote verschillen zijn tussen de groene praatjes en de groene daden van de partijen. De afgelopen tijd zijn er verschillende kieswijzers, stemwijzers, klimaatlabels voor politieke partijen en duurzame politieke overzichten verschenen. Allemaal leggen ze andere nadrukken. Zo is er een kieswijzer die de nadruk legt op verduurzaming van de economie, een ander overzicht betrekt de verkiezingsprogramma’s vooral op ‘Parijs’ en er is een stemwijzer gericht op klimaatlabels per partij. Wil je duurzaam stemmen, maar weet je nog niet op welke partij? Dan zouden deze stemwijzers kunnen helpen. Hier een overzicht van de groene en duurzame stemwijzers.