Doen & Acties

10 december – tijdens de Amnesty Schrijfmarathon is de pen machtiger dan het zwaard

Elk jaar rond december laat Amnesty International honderden mensen in de pen klimmen. Overal ter wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. In 2016 vindt de Amnesty Schrijfmarathon plaats op zaterdag 10 december. Ook bij jou in de buurt is een plek waar je kunt meedoen!

Voor wie ga je schrijven?

Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Dit zijn belangrijke en urgente zaken waar de organisatie voldoende betrouwbare informatie over heeft. Voor de Schrijfmarathon zijn tien mensen gekozen voor wie Amnesty speciale aandacht vraagt. Die extra aandacht helpt om hen vrij te krijgen of te zorgen voor gerechtigheid. De brieven zijn gericht aan de autoriteiten in het land van de mensen voor wie er wordt actiegevoerd. Ook worden kaarten en brieven geschreven aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen zelf. Morele steun is voor hen enorm belangrijk.

Waar kun je meedoen aan de Amnesty Schrijfmarathon?

In Nederland worden verspreid over het land Schrijfmarathons georganiseerd door vrijwilligers. Sommige schrijfacties worden in de huiskamer gehouden, met buren of vrienden. Anderen pakken het grootser aan door een schrijftafel neer te zetten op hun werk, sportclub of kerk. Hoe lang de schrijfactie duurt varieert van 1 tot 24 uur. In het Amnesty-kantoor in Amsterdam wordt 24 uur lang geschreven. Heb je een uurtje over op 10 december? Doe mee en maak een verschil!

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.