Doen & Acties

Crowdfunding: gun een haan ook een kiplekker leven!

Maar weinig mensen staan erbij stil, simpelweg omdat het zo onzichtbaar is en bij slechts weinig mensen bekend is: voor elke hen die eieren legt is een haan op de eerste dag van zijn leven vernietigd. Die leggen immers geen eieren en zijn dus ‘waardeloos’. Van legbatterij tot biodynamisch: overal hetzelfde verhaal. De biodynamische sector in Nederland wil dat veranderen en geeft die verandering een zetje met de crowdfundingactie ‘Groengilde Broederhaantjes’. Doe mee en koop voor 25 euro een blije Demeter-gecertificeerde haan!

Het droevige lot van mannelijke eendagskuikens

In Nederland zijn er 30.000 biodynamische legkippen. Deze kippen hebben een goed leven dankzij een ruime stal en buitenuitloop. Maar dit is, letterlijk, maar de helft van het verhaal. Op 50 kippen is er slechts 1 haan nodig om de rust in het kippenhok te bewaken. Dan zijn er nog 29.000 broertjes over. En die worden, ook in de biodynamische sector, als eendagskuiken gedood en verwerkt tot diervoer. Waarom fokken we die haantjes niet gewoon op tot vleeshanen? Het legkippenras is nu eenmaal goed in eieren leggen en niet in vlees kweken. Helaas, pindakaas.

Demeter-pluimveehouders komen in actie

De Demeter-pluimveehouders werken achter de schermen al zeven jaar aan de optimale oplossing: een zogenaamde ‘dubbeldoelkip’ die geschikt is voor zowel eieren als vlees. Die perfecte dubbeldoelkip is er nog niet, maar de pluimveehouders willen niet langer wachten. Daarom zijn ze in het voorjaar van 2015 gestart met een proef: 1.000 broertjes van hun legkippen worden onder de nieuwe merknaam Groengilde Broederhaantje opgefokt tot braadhaantjes.

Kraai je mee? Voor 25 euro steun je deze mooie actie

Voor de eerste lichting broederhaantjes worden 1.000 crowdfunders gezocht. De primeurhaantjes kosten 25 euro. 7,50 daarvan wordt gebruikt voor het vormgeven van het proces, van kuiken tot braadhaan. Als de vraag naar Broederhaantjes toeneemt en alles op rolletjes loopt, zal de prijs van een haan scherper worden. Als je nu een broederhaan bestelt, dan wordt deze in september geleverd. Pik het niet langer en kraai mee!

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.