Help je mee het klimaatakkoord te redden? Word dan ‘Winddeler’!
Ligt er eindelijk eens een politiek akkoord om het klimaat te redden, komen daadwerkelijke maatregelen maar mondjesmaat van de grond. ‘Dan doen we het zelf wel’, is wat veel mensen en bedrijven terecht denken. Zo ook Windcentrale, het eerste en grootse burgerplatform voor windenergie in Nederland. De Windcentrale roept Nederlanders op om vanaf 1 oktober Winddeler te worden en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen omtrent energie. 10.000 stukjes windmolen verkopen in 10 dagen… dat moet toch lukken!
Hou je vast voor #windkracht10!
Windcentrale laat windmolens bouwen en deelt elke windmolen op in 10.000 fictieve stukjes: Winddelen. Vanaf 1 oktober kun je je inschrijven voor Winddelen van drie nieuw aangebouwde windmolens. Dat zijn dus 30.000 Winddelen, die elk 20 jaar lang 500 kWh per jaar opleveren. De inschrijving sluit op 10 oktober, een symbolische keuze, want 10 oktober is de dag van de duurzaamheid. Windcentrale wil gedurende de 10 dagen van deze campagne minstens 10.000 Winddelen uit te geven oftewel een hele windmolen.
“Met de Windcentrale willen wij laten zien dat alle burgers in Nederland concreet invulling kunnen geven aan De Dag van de Duurzaamheid. Woorden zijn mooi maar nog veel belangrijker is dat we met z’n allen actie gaan ondernemen. Honderdduizenden mensen hebben inmiddels zonnepanelen. Maar niet iedereen heeft een geschikt dak of het budget voor zonnepanelen, het alternatief zijn Winddelen. Hiermee kan iedereen op een hele eenvoudige en goedkope manier eigen duurzame energie opwekken.” – Harm Reitsma, oprichter de Windcentrale
In samenwerking met Triodos Bank is het voor de Windcentrale voor het eerst mogelijk om de bouw van nieuwe windparken te realiseren in eigen beheer. Hiermee creëren ze een schaalbaar model en speelt de Windcentrale in op de groeiende vraag in de markt. Voorlopig blijft wind op land een van de voordeligste manieren van hernieuwbare energieopwekking. Met deze propositie wil de Windcentrale het opwekken van eigen duurzame energie toegankelijk en haalbaar maken voor iedereen.
Coöperatief een windmolen kopen, hoe werkt dat nu precies?
Het klinkt heel ingewikkeld, een stukje van een windmolen kopen, maar het is eigenlijk heel eenvoudig en ligt zelfs in de lijn van de klimaatdoelstellingen. In de klimaatdoelstellingen is de ambitie uitgesproken om in 2030 90 procent van hernieuwbare energie uit wind te halen waarvan tot 35 procent uit wind op land. Hierbij is de doelstelling op wind op land projecten 50 procent in coöperatief eigendom te laten zijn. Zoals de windmolens van Windcentrale dus. De energieprijzen stijgen en de spaarrente is treurig laag. Het is dus zeker aantrekkelijk om te overwegen je spaargeld in groen opgewekte energie te steken. De zogenaamde ‘Winddelers’ kunnen rekenen op een jaarlijks rendement van vijf procent bij gelijkblijvende stroomprijzen, al is een hoger rendement waarschijnlijker gezien de stijgende trend in stroomprijzen.
De Windcentrale deelt een windmolen op in 10 duizend Winddelen. Een Winddeel levert 20 jaar lang 500 kWh per jaar op en kost eenmalig 233 euro. Zo heeft een huishouden van vier personen gemiddeld zes Winddelen nodig om zo goed als zelfvoorzienend te zijn. De zelf opgewekte energie wordt verrekend op de energienota en kan voor elektriciteit op bijna nul euro uitkomen.
Samen maken we het verschil met coöperatieve groene energie
De Windcentrale wil echt een verschil maken. Daarom is de doelstelling dat het huidige aantal deelnemers van 15 duizend in enkele jaren doorgroeit naar honderdduizend. Maar nu eerst maar eens in een paar dagen tijd een hele windmolen verdelen. Nieuwsgierig geworden? Op de website van Windcentrale kun je bekijken hoeveel Winddelen voor jouw huishouden het beste is en welk rendement je hiervoor kunt verwachten.