Doen & Acties

Hoe groen is jouw internet? Check het eenvoudig zelf!

Vandaag is het wereldwijd Safer Internet Day, de dag dat volwassenen en vooral kinderen met allerlei initiatieven worden gestimuleerd om veilig en kritisch om te gaan met internet en digitale technologie. Superbelangrijk, maar het activeerde in mij ook een ander thema: ‘Greener Internet Day’. Hoe groen is mijn internet eigenlijk? Dat heb ik onderzocht met een tof tooltje en jij kunt hetzelfde doen.

Hoezo een groener internet?

Safer Internet Day is een tof initiatief, maar ik daagde mijzelf de afgelopen week uit om vooral te kijken naar een Greener Internet. Volgens de Green Web Foundation is dat geen overbodige luxe.

“Internet is fantastisch en we willen nooit meer zonder. Tegelijkertijd is het een enorme energieverslinder. Rond de 10% van alle elektriciteit wereldwijd wordt verbruikt door datacenters, hostingbedrijven, netwerken en alle apparaten die we hebben om hiermee te communiceren: smartphones, laptops, desktops etc.

Internet draait momenteel voor het allergrootste deel op energie afkomstig van fossiele brandstoffen en slechts voor een klein deel op energie uit hernieuwbare bronnen. De verschillen tussen individuele landen zijn groot: landen als IJsland en Noorwegen zijn helemaal groen, dus ook het Internet. In de meeste andere landen hangt het af van de leverancier van een datacenter of hostingbedrijf.”

Een beter milieu… begint bij jezelf!

Als kind uit de jaren 80 ben ik opgegroeid met die slogan. Omdat alle kleine beetjes helpen, worden mijn beide websites (Studio Vuurvogel & natuurlijk Eigenwijs Blij) gehost bij Greenhost. Zoals de naam al doet vermoeden is dat een zogenaamde groene hosting provider. Wat maakt dat dan zo groen? De servers van Greenhost bevinden zich in Evoswitch, het eerste klimaatneutrale datacenter in Nederland. De energie die dit datacenter gebruikt is volledig opgewekt met windturbines in Zeeland. Hartstikke mooi, maar hoe zit het eigenlijk met de websites van anderen die ik graag bezoek?

Mijn surfgedrag checken met een tooltje

Om te zien hoe het met het rest van het web is gesteld, installeerde ik de ‘Green Web app’ (Chrome) van de Green Web Foundation. Met deze app in je browser krijg je groene smiles en grijze chago gezichtjes in je url-balk en naast zoekresultaten. Een groene smile betekent dat de betreffende website groen gehost is. Nog groener is een groen ventilatortje, dat duidt op hosting in een ‘Green Fan datacenter’. Ook links op webpagina’s worden gecheckt: als ze groen gestippeld onderstreept worden, is de doelpagina groen gehost.

Green Web App Google

Ik moet zeggen dat het hartstikke leuk werkt en dat je al snel went aan die extra iconen overal. Ook wordt mijn internetervaring er niet merkbaar langzamer van. Verrassend vind ik ook dat heel veel websites al groen gehost zijn. Er valt dus wel degelijk wat te kiezen als je heel idealistisch hierin bent. Bijvoorbeeld in je keuze voor een website met het weerbericht, maar ook bij webshops, blogs en dienstverlening. En ik vind het bemoedigend dat sites zoals Rijksoverheid.nl (met de app zou je nu groene stippels onder die link moeten zien) ook gewoon groen gehost zijn.

Hoe groen zijn de grootste sites van Nederland?

Echte toplijstjes worden steeds minder doorzichtig en transparant, maar op basis van een aantal bronnen durf ik wel te beweren dat 10 sites tot de top behoren. Zoals je nu dus ziet, zijn alleen Facebook en nu.nl groen gehost. Je zou toch zeggen dat in ieder geval NPO een stap hierin zou moeten maken…

Groene websites

En mijn provider dan? Is die groen?

Surfverkeer gaat natuurlijk via het netwerk van je provider. Hoe zit het daar dan mee? Is die wel groen? Ik ben niet technisch genoeg om met zekerheid te zeggen dat ik het goed check, maar ik doe nu maar de aanname dat de plek waar de corporate website van de provider wordt gehost een goede indicatie is. XS4ALL had altijd al een goede naam en KPN en Telfort zijn natuurlijk hetzelfde, maar ook hier is nog wel wat verbetering mogelijk.

Hoe groen is jouw surfgedrag? Probeer het uit!

Hoe groen is jouw internet? Probeer het eens een weekje uit met de Green Web app voor Chrome. Heb je geen Chrome, maar ben je toch benieuwd naar een aantal websites die je vaak bezoekt? Op de site van de Green Web Foundation kun je ook de ‘groenheid’ per url checken. En? Verrassende dingen gevonden?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen