Durven & Ondernemen

Ecodorp in Frankrijk op zoek naar inwoners: iets voor jou?

Inmiddels meer dan 12 jaar geleden ben ik vertrokken uit Nederland om te gaan experimenteren met een andere manier van leven en vooral een andere manier van bouwen. In die tijd had ik ook ideeën om samen met een Nederlandse investeerder een ecologisch vakantiedorp te starten. Mijn geduld is behoorlijk op de proef gesteld, maar nu is er dan toch een werkelijk initiatief in de vorm van ‘Ecohameau Les Ages’ in Frankrijk.

Een aantal jaar geleden heeft een groep bij mij in de buurt een klein dorpje gekocht. Ongeveer 20 km ten zuiden van Brive ligt Chartrier Ferrière en nog iets verder naar het zuiden ligt ‘Les Ages’. Het terrein is 4.5 ha. en er staan een stuk of 8 huizen. Er is verder ruimte voor een theaterzaal en een restaurant. Ook staat er op het terrein een overkapping van 20 bij 45 meter. Het is de bedoeling om hieronder allerlei activiteiten te gaan organiseren.

Op het moment is Bernard Girard de enige van de oorspronkelijke groep die nog bij het project is betrokken. De confrontatie met alleen al het opruimen en op orde krijgen van het bestaande dorp is voor de rest van de groep teveel van het goede geweest. Onder leiding van Bernard zijn inmiddels alle daken vernieuwd en bovendien heeft hij een groep van 7 nieuwe leden voor de organisatie weten te vinden.

De opzet van het dorp is zo dat het niet mogelijk is om met geld privileges te kopen. Er wordt naar gestreefd dat alle huizen en levensstijlen een zekere mate van gelijkwaardigheid krijgen. Het idee is dat iedere bewoner een vast bedrag betaalt om in het dorp te wonen. Voor dit bedrag wordt een huis gebouwd en als je wilt vertrekken krijg je dit geld weer terug. Voordat je in het dorp komt wonen is er een proefperiode. Hiervoor wordt wel een soort inschrijfkosten gerekend, die je achteraf niet terug krijgt. Ik denk dat het een goed idee is om scheve ogen en speculatie te voorkomen. Of dit concept gaat werken zal zich in de praktijk moeten bewijzen.

Het is verder de bedoeling dat het dorp in alle opzichten zelfvoorzienend gaat worden. Het dorp als geheel heeft de nodige inkomsten en verder kan met een gemeenschappelijke inspanning een grote moestuin worden beheerd. Er is op deze manier geen noodzaak om werk te vinden buiten het dorp. Dit betekent dat het voor iedereen mogelijk is om in het dorp te wonen. Zelfs als je de inleg niet kunt betalen, is het mogelijk om een huis van het dorp te huren en na verloop van tijd te betalen.

In de komende jaren gaan in het dorp ongeveer 25 huizen gebouwd worden. Het dorp wordt op deze manier een vitrine voor ecologisch en duurzaam leven. Als architect ben ik betrokken bij alle aspecten van de opzet van dit dorp. Het is doel is om zo veel mogelijk zelf te gaan bouwen. Alle huizen zullen worden voorbereid als bouwpakket.

Als eerste gaan we een aantal kleine en verplaatsbare huisjes bouwen. Deze huisjes dienen als tijdelijke huisvesting voor de nieuwkomers en zullen later voor de verhuur aan gasten worden gebruikt. Eind juni en begin juli ga ik twee workshops in Les Ages (pdf) organiseren. De eerste workshop richt zich op de bouw van de kleine huisjes van 24m². De tweede workshop gaat over een rond huis van strobalen en gestampte aarde. Tijdens deze week zal ook het nodige over het dorp zelf worden uitgelegd.

Kijk eens op www.hameaulesages.net voor de website van het dorpje en de Franse taal, dat went vanzelf. Je zit er centraal tussen de Pyreneeën, het Centraal Massief en de Atlantische kust. Zeker een leuke plek voor de vakantie en om gelijkgestemden te ontmoeten.

Peter Blok on Wordpress
Peter Blok
Architect, maar vooral bouwer. Op zoek naar het handgemaakte gevoel en karaktervolle interieurs. Met aandacht voor details, alsof een huis een groot meubel is. Gebruikmakend van gezonde en lokale materialen. Een huis als een warme wollen jas, een plek om tot rust te komen.