Eigenaar gezocht voor het eerste OikosLibre huis

De beste groene investering is een investering in een volledig duurzame, ecologische en gezonde manier van leven. Anders bouwen is een eerste stap in deze richting. Ambre is een klein huis, bedoeld om ecologisch en gezond bouwen onder de aandacht te brengen. Een belangrijk onderdeel van het idee is de mogelijkheid om het huis een paar weken te kunnen uitproberen. Het gaat hierbij om meer dan het uitproberen van alleen een huis. Het doel is om even in een compleet andere manier van leven te stappen.

Wat is Ambre?

Ambre is een rond huis van strobalen in een licht houtskelet. Het geheel wordt afgewerkt met een dikke klei-grind laag: Ambre maakt maximaal gebruik van natuurlijke materialen. Ambre combineert esthetiek, knus en comfortabel met een uitgekiende manier van bouwen. Aan de vormgeving van het interieur is veel aandacht gegeven. De raamnissen in de dikke muren vormen zithoekjes en kasten en opbergruimte zijn in het ontwerp geïntegreerd.

ambre02

Ambre is bedoeld om in een serie geproduceerd te worden. Alle onderdelen van het houtskelet zijn exact op maat gemaakt en voorzien van gaten en een nummer. De aanpak heeft wel iets weg van de bouw van een luxe zeiljacht. Ambre is er voor ieder budget. Een luxe en volledig afgewerkt huis, een gedeeltelijk afgebouwd huis en na verloop van tijd is het de bedoeling om het hele concept ook als low-budget bouwpakket aan te bieden.

Duurzaam en gezond bouwen

Ambre is een woning met een zeer gezond binnenklimaat door het gebruik van ademende en natuurlijke materialen en door het ontbreken van zogenoemde Electrosmog. De woning profiteert maximaal van de warmte van de zon. Door het gebruik van strobalen en geïsoleerde luiken verliest Ambre verder zo weinig warmte, dat een echte kachel niet nodig is. Als de zonnewarmte op koude en donkere winterdagen niet voldoende is kan het houtfornuis voor extra warmte zorgen.

Bij sloop zijn alle materialen volledig her te gebruiken. De klei-grind muur bijvoorbeeld, hoeft alleen maar verpulverd te worden. Vervolgens kan na toevoegen van gewoon water weer een nieuwe muur gemaakt worden. Als architect ben ik mij volledig gaan specialiseren in ecologisch bouwen. Na jaren van studie en experimenteren ben ik eerst mijn eigen huis gaan bouwen. Met de opgedane ervaring is Ambre ontworpen.

Eco regio

Rond Argentat in Frankrijk start de eerste ‘Eco-Regio‘. In een straal van ongeveer 7 km rond Argentat zijn stukjes grond te koop, waarop een Ambre huis gebouwd kan worden. Tijdens de opstart is het van belang om de krachten te bundelen. Door de huisjes in een netwerk te laten functioneren ontstaan extra mogelijkheden. In Europa zal vervolgens ook naar een aantal geschikte regio’s gezocht worden. OikosLibre is de organisatie in oprichting achter de schermen. OikosLibre gaat ecologische huizen bouwen en verhuren.

Doelgroep

Er wordt gestart met de luxe versie van Ambre voor mensen die iets unieks zoeken. Mensen die weten wat kwaliteit is en dit waarderen. Comfort en luxe gecombineerd met buitenleven.

ambre01

Ik streef naar een contrast van natuurlijke onbewerkte materialen, zoals stro, klei en onbehandeld hout, gecombineerd met luxe en tijdloze details. Luxe in het interieur lijkt niet in overeenstemming met de ecologische ambitie. Maar bedenk je dat bijvoorbeeld een heel mooie keukenkraan nooit weggegooid zal worden. Alle spullen die je nu nog bij een antiekwinkel vindt zijn hierdoor in feite enorm ecologisch.

Een groene investering

Ik ben nu op zoek naar iemand die eigenaar wil worden van het eerste OikosLibre huis: Een luxe versie van het huis Ambre. Alles draait bij OikosLibre om kwaliteit. De huizen voldoen aan een nog vast te leggen eco kwaliteitsstandaard, waarbij de lat een stuk hoger zal liggen dan bij wat op dit moment voor eco door moet gaan.

De luxe Ambre is enig in zijn soort en richt zich onder andere op stadsmensen die er een week helemaal uit willen zijn. Het hele huis is een vitrine voor ecologisch leven. Het is een plek om tot rust te komen. Het is ook een plek voor inspiratie.

Het gaat bij het eerste huis bij voorkeur om een investeerder, groep investeerders of bedrijf die eigenaar wil worden van een huis in de Franse Corrèze. Het is belangrijk dat de investeerder het als een uitdaging ziet om een bijdrage te leveren aan ecologisch en duurzaam denken. Het huis is zeer comfortabel en kan het hele jaar door verhuurd worden. Tijdens de bouw worden 2 webcams geïnstalleerd, zodat de hele bouw op afstand gevolgd kan worden. Ook is het mogelijk voor investeerders om zelf mee te helpen bij de bouw. Het streven is om zo veel mogelijk aandacht voor dit project te genereren.

De eerste Ambre moet een positieve bijdrage zijn voor het imago van ecologisch bouwen. Een inspirerend baken voor een nieuwe en duurzame manier van leven.

De tuin

De tuin vormt een belangrijk onderdeel van het huis. Het idee van een ‘foodforest’ rond het huis spreekt mij het meeste aan. Een overvloedige tuin die weinig onderhoud vraagt en waar een goot deel van de planten vrucht draagt of eetbaar is, zonder dat je daarbij de hele plant uit de grond trekt. Rond de OikosLibre huizen wil ik aanzetten geven voor dergelijke landschapsmoestuinen. De tuin zorgt ook voor een vanzelfsprekende inpassing in het landschap. Op deze manier ontstaat een extra kwaliteit voor de unieke plekjes waar de huizen gerealiseerd worden.

Aan de slag!

Voor meer informatie is er deze brochure. Het definitieve ontwerp is in diameter één meter groter geworden en heeft een vloeroppervlak van 75m². De uitbouw is een optie.

OikosLibre daagt je uit om de eerste stenen te leggen voor een duurzame toekomst. We gaan op een eigenwijs blije manier aan de slag met leuke projecten, die in alle opzichten bijdragen aan een wereld die meer in balans is. Duurzaam, natuurzuiver, gezond en gericht op een lokale economie.

ambre03

Peter Blok on Wordpress
Peter Blok
Architect, maar vooral bouwer. Op zoek naar het handgemaakte gevoel en karaktervolle interieurs. Met aandacht voor details, alsof een huis een groot meubel is. Gebruikmakend van gezonde en lokale materialen. Een huis als een warme wollen jas, een plek om tot rust te komen.

9 reacties op “Eigenaar gezocht voor het eerste OikosLibre huis”

 1. Zo Peter dat ziet er erg mooi en gaaf uit!

  Is Ambre bedoelt voor Argentat in Frankrijk of voor Nederland? Ik zag dat Argentat ter hoogte van Bordeaux ligt, waar het minder koud wordt dan hier in Groningen en de zon ook feller zal zijn. Of kun je zo’n huis eenvoudig ‘localizen’ zodat het met een paar aanpassingen ook in een ander klimaat werkt? De principes zijn overal het zelfde natuurlijk, dus wellicht hoef je alleen de muren iets dikker te maken naarmate je noordelijker komt?

  Verder vroeg ik me af wat je zoekt in een investeerder. Zoek je meteen een partner waarmee je na dat eerste huis kunt opschalen? Of wil je het eerst kleiner houden? Al aan crowdfunding gedacht trouwens?

  Overigens wil ik me bij deze aanmelden voor die paar weken proefwonen. Of moet ik zeggen ‘proefleven’ ? Succes met dit project!

  1. Ambre zou het ook goed doen in Scandinavië, maar ook in Spanje. Stro en grondmassa isoleren zowel tegen warmte als tegen kou. Als er slagregen met veel wind te verwachten is moet de gevel wat beschermd worden met begroeing. De dikte van de muur hoeft verder niet aangepast te worden.
   Voorlopig zoek ik mensen die het leuk vinden om Ambre te laten bouwen, daarna kijk ik verder. Het doel is absoluut om te groeien, maar in OikosLibre zelf kan niet geïnvesteerd worden, alleen in de huizen. Ik wil een boek en documentaire gaan maken over het hele verhaal van OikosLibre, daar zou crowdfunding een zetje kunnnen geven. Zover is het nog niet.
   Het eerste huis wil ik graag hier in de buurt in Frankrijk bouwen, zodat ik er ook zelf aan kan werken om alle puntje op de i te zetten.

   1. Peter Blok

    Zeer aangesproken door je uiterst concrete and basic omgang in ontmoeting met de voorwaardelijke vrijheden en essenties, zou ik het documentair willen en kunnen volgen. Naast al niet anders dan jij , soortgelijk aldaar en/ of nog nader te localiseren locaties, zo heel nabij en met het meest nabije van de grond komen.

    Ik zou plannen met je door willen nemen. Ons hart en handen volgen. Vooral het weten en kunnen van handen, onbelet.

    Laat me van je horen. Bij deze mijn gegevens.

 2. Beste Peter,
  Ik sta op het punt met pensioen te gaan, heb geen groot ‘investeringsvermogen’, maar ben wel heel gemotiveerd en geïnteresseerd.
  Aan welke investeringsbedragen denk jij?
  Wat is de status van dit project?
  Mvg
  Greet Wijnmalen

  1. Hallo Geert,

   Ik zie je bericht nu pas. Normaal wordt een mail gestuurd naar mi als er een reactie is, want ik kijk verder nooit naar reacties onder al mijn stukjes.
   Het afgelopen jaar is een basis structuur opgezet. Op oikoslinre.org is al het nodige te lezen. In de lomende maanden ga ik de puntjes op de i zetten voor de oprichting van de ‘SAS ‘OikosLibre. Voor de lokale economie ga ik een cooperatie opzetten onde de naam ‘Ristrilin’ Ik ben nu de statuten aan het schrijven en dat vraagt nog zeker een jaar. Het is de bedoeling dat deze statuten door ander initiatieven ook kunnen worden gebruikt. Hierbij is hulp welkom overigens!
   Vanaf 10.000 euro kun je mede eigenaar worden van een huis en vanaf ongeveer 70.000 euro kan een klein huis op eigen grond gebouwd worden. Als je zelf meebouwt kan er iets van af en we zouden de bouw van het huis ook als opleidingsproject kunnen benutten. Dit scheelt ook in de kosten en in ruil daarboor kunnen serieuze bouwers er een week iin logeren. Er zijn inmiddels 3 basis ontwerpen. De folders hiervoor zijn nog niet helemaal af, maar met een week of 2 zet ik ze op de site.

   1. Beste Peter,

    Ik woon met mijn gezin in Frankijk, Bretagne, en ben zeer geinteresseerd door uw woningen en projecten.
    Wij zouden graag een eco-woning (laten) bouwen.

    Zou u contact met mij op willen nemen?

 3. Goede avond,

  Heel boeiend. Een droom. Zou best willen bouwen in Frankrijk, maar dan in de Auvergne waar ik al een stuk grond op het oog heb. Kunnen we een project starten in de buurt van Montaigut?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.