Eten & Drinken

15 x wat lekkers op je brood: tips voor vegan broodbeleg

Eet ik elke ochtend chia-pap en met elke lunch een salade vol superfood? I wish! (en eigenlijk ook weer helemaal niet). Ik eet meestal gewoon een boterham. Of twee. Daar heeft mijn (bijna-)veganisme tot nu toe nog niks aan veranderd. Sterker nog, ik ben veel inventiever geworden met broodbeleg. Want nu het broodje kaas geen optie meer is, moet ik verder kijken dan de neus van dit gewoontedier lang is. En wow, er is zo veel lekker vegan broodbeleg!

1. Pindakaas plus…

Mijn dochter at al heel veel pindakaas (van alleen pinda’s en een beetje zout). Inmiddels ben ik ook een pindakaas-verslaafde. In combinatie met brood enorm goed voor je benodigde eiwitten. Maar wacht, er is meer. Veel meer. Bijvoorbeeld de pindakaas van de Pindakaaswinkel. Pindakaaswinkel maakt superleuke combinaties, zoals pindakaas met dadels en kaneel en pindakaas met rozijnen en venkelzaad. Pindakaas hoeft dus helemaal niet saai te zijn. En pindakaas met hagelslag blijft ook heerlijk, maar dat terzijde.

2. Tahin en gegrilde groente, zoals paprika

Een van mijn favoriete lunches: twee lekkere boterhammen besmeren met een dun laagje tahin en daarop dan een flinke portie gegrilde groenten. Gegrilde paprika, zo warm uit de pan, is mijn favoriete match met tahin. Heerlijk.

3. Tahin en avocado

Ik ben sowieso groot fan geworden van tahin de afgelopen jaren. De combinatie met avocado is om te smullen en heel gezond. En ook een ideale oplossing als je een avocado hebt slingeren die eigenlijk op moet. Net als met het broodje gegrilde groente twee boterhammen dun besmeren met tahin, avocado erop, beetje prakken en vervolgens opleuken met wat peper en balsamicoazijn. Dit eet ik elke week wel een keer.

4. Tosti banaan en chocola

Maar vegan broodbeleg hoeft niet hartig te zijn. Een heerlijk broodje om even echt van te genieten is de tosti met banaan en chocola. Je hebt nodig:

  • een banaan (oud mag, handig hè?)
  • twee sneetjes oud brood (of vers)
  • wat hagelslag of chocoladepasta
  • kokosolie
  • maple syrup

Smeer het brood aan beide zijden in met wat kokosolie. Beleg met banaan en chocola. Druk goed op elkaar als een tosti. Bak in de grillpan of de koekenpan lekker bruin. Giet er wat maple syrup overheen en snijd in punten.

5. Jam

Ook lekker en verre van hartig: jam. Jam heeft in ons huis een ware comeback gemaakt de afgelopen jaren. Dat komt omdat ik het inmiddels wel een zelf maak, maar ook omdat er steeds meer merken met bijzondere smaken bijkomen. Onze favoriet is een jam van framboos en rabarber die ik alleen in Duitsland kan kopen. Maar ik ben ook ernom fan van Fior di Frutta, een fantastisch merk biologische jam.

6. Appelstroop

Spreekt voor zich toch? Maar heb je wellicht niet meer gegeten sinds je kindertijd? Tijd voor een revival. Mijn man is bij tijd en wijle verslaafd aan appelstroop.

7. Chocola

Chocola is al twee keer eerder langsgekomen, maar verdient natuurlijk zijn eigen kopje. Veel pure hagelslag is veganistisch. Ik vind het heerlijk met kokosolie als ‘margarine’: net alsof je een Bounty op je brood hebt gesmeerd! Pure chocoladepasta kan natuurlijk ook. En ik heb toch zo’n fijn merk ontdekt dat biologische, vegan hazelnootpasta maakt… La Vida Vegan! Te koop bij Ekoplaza.

8. Plantjesworst

And now for something completely different: veganistische ‘vleeswaren’. Ik ben er op zich niet een megafan van, maar zo op z’n tijd is het wel lekker. Mijn dochter houdt erg van de boterhamworst van de Vegetarische Slager. We noemen het hier in huis ‘plantjesworst’. Ook hun paté is heel prima (de eerste keer even wennen, dat wel). Er zijn ook andere merken met vergelijkbare producten. At je al geen vlees op brood, dan voegen deze vervangers weinig toe. Maar als je je plakje worst erg mist… nou ja, dan is dit toch echt wel een uitkomst.

9. Humus

Te koop in de winkel, maar net zo gemakkelijk (en veel lekkerder) zelf te maken. Blik kikkererwten, twee eetlepels tahin (daar is ie weer), teentje knoflook, wat citroensap in de keukenmachine. Malen en klaar. Ik vind humus zo los wat saai, maar wel erg lekker met wat zelf opgekweekte tuinkers.

10. Spreads uit een potje

Het is inmiddels een enorme markt: allerhande hartige spreads uit een potje. Zeg maar sandwich spread maar dan anders. Ze bestaan in allerlei varianten, van curry met papaya tot linzen en aubergine. Ik vind ze niet allemaal geslaagd, maar het is zeker weer eens wat anders. Je kunt ze krijgen bij de Ekoplaza en in een soort B-merk ook bij de Aldi in Duitsland.

11. Fruit

Hoezo, fruit? Nou gewoon. Ik maak regelmatig een boterham met plakjes appel en wat kaneel. Simple as that.

12. Groente

Hoezo, groente? Nou gewoon. Ik maak regelmatig een boterham met plakjes tomaat en basilicum. Of met komkommer en dille. Simple as that.

13. Vegan ’tonijnsalade’

Als inwoner van het land dat bekend staat om zijn lunchsalades van Johma, kan ik niet achterblijven. Maak bijvoorbeeld deze erg lekkere vegan tonijnsalade! Wel wat werk, maar je kunt er zo drie dagen van eten.

14. Vegan ‘kip-kerrie’

Nog zo’n klassieke lunchsalade, de kipkerriesalade. Met al die opties voor vegan ‘kip’-stukjes helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Ik houd van een exotische variant van vegan kipkerrie met abrikozen.

15. Sarnie

En dat ten slotte een Britse klassieker: de sarnie. Hiervoor moet ik nog echt een keer een recept uitwerken, maar met een beetje fantasie kom je zelf een heel eind. Koop van die vegan vissticks, bijvoorbeeld van Vegafit, SoFine of Woezel en Pip (Jumbo). Maak een zuur sausje van vegan mayo (Remia Mayolijn is onovertroffen vrees ik) met augurk en/of kappertjes en/of dille. Twee getoaste boterhammen dik insmeren met de saus, gebakken vissticks erop en jammie!

Eet smakelijk, ook tussen de middag!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen