Eten & Drinken

9 soorten zuivelvrije melk zonder suiker: welke is het lekkerst?

Als je dierlijke melk, zoals koemelk, om wat voor reden dan ook wilt vermijden, kun je kiezen uit bijzonder veel soorten zuivelvrije melk. Sojamelk kent iedereen, maar er bestaat ook nog amandelmelk, havermelk, speltmelk, kokosmelk, rijstmelk en vast nog veel meer! Ze smaken niet allemaal hetzelfde en hebben ook niet allemaal dezelfde voedingswaarden. Veel soorten zuivelvrije melk zijn gezoet met suiker of andere zoetstoffen. Dat vind ik persoonlijk het ene probleem verruilen voor het andere probleem. Ik probeerde daarom 9 soorten ongezoete zuivelvrije melk uit. Mijn ervaringen: sommige zijn heerlijk, andere echt vies.

Waarom kiezen voor zuivelvrije melk zonder suiker?

Misschien kun je niet goed tegen lactose. Of misschien wil je dierlijke melk vermijden omdat je veganistisch bent. Of misschien vind je koemelk sowieso ongezond. Er kunnen allerlei redenen zijn om gewone melk te verruilen voor zuivelvrije melk. Het zou zelfs kunnen dat je gewoon een gemakkelijke manier zoekt om noten of kokos aan je dieet toe te voegen, haha. Zoals ik al schreef in de inleiding bevatten veel soorten zuivelvrije melk een vorm van toegevoegde suiker. Ik vind dat persoonlijk maar een raar idee, dus die soorten melk heb ik ook niet getest. Sommige varianten zijn verrijkt met calcium en vitaminen, andere varianten niet. Ik leerde al snel dat het lezen van het etiket echt essentieel is.

Voedingswaarden ongezoete zuivelvrije melk in deze test

Voor deze test kocht ik 9 pakken zuivelvrije melk zonder suiker. Er zijn nog veel meer merken, maar het geeft al een goed overzicht en dit zijn bij mij in de omgeving de meest gemakkelijk verkrijgbare varianten. In de tabel zet ik de voedingswaarden per 100 ml op een rijtje.

Melk Kcal Vetten Verz. Koolh. Suikers Eiwitten Vezels
Alpro Amandel Ongezoet 13 1,1 gr 0,1 gr 0,1 gr 0,1 gr 0,4 gr 0,4 gr
Alpro Haver Original 44 1,5 gr 0,1 gr 6,8 gr 3,3 gr 0,3 gr 1,4 gr
Alpro Kokos Ongezoet 20 0,9 gr 0,9 gr 2,7 gr 1,9 gr 0,1 gr 0,0 gr
Alpro Rijst Original 47 1,0 gr 0,1 gr 9,5 gr 3,3 gr 0,1 gr 0,0 gr
Alpro Soja Ongezoet 32 1,8 gr 0,3 gr 0,2 gr 0,1 gr 3,3 gr 0,6 gr
Lima Haver Calcium (bio) 48 1,3 gr 0,2 gr 8,5 gr 3,7 gr 0,6 gr 0,05 gr
Lima Spelt Calcium (bio) 45 1,0 gr 0,1 gr 8,6 gr 7,0 gr 0,2 gr 0,2 gr
Provamel Amandel naturel (bio) 37 3,0 gr 0,3 gr 1,2 gr 0,3 gr 0,9 gr 0,7 gr
Provamel Soja naturel (bio) 35 2,1 gr 0,4 gr 0,1 gr 0,1 gr 3,7 gr 0,6 gr
Halfvolle koemelk 46 1,5 gr 0,9 gr 4,8 gr 4,8 gr 3,4 gr 0,0 gr
Melk Zout Vit B2 Vit B12 Vit D Vit E Calcium
Alpro Amandel Ongezoet 0,13 gr 0,21 mg 0,38 μg 0,75 μg 1,80 mg 120 mg
Alpro Haver Original 0,10 gr 0,21 mg 0,38 μg 0,75 μg ? 120 mg
Alpro Kokos Ongezoet 0,13 gr ? 0,38 μg 0,75 μg ? 120 mg
Alpro Rijst Original 0,09 gr ? 0,38 μg 0,75 μg ? 120 mg
Alpro Soja Ongezoet 0,03 gr 0,21 mg 0,38 μg 0,75 μg ? 120 mg
Lima Haver Calcium (bio) 0,1 gr ? ? ? ? 120 mg
Lima Spelt Calcium (bio) 0,13 gr ? ? ? ? 120 mg
Provamel Amandel naturel 0,09 gr ? ? ? ? ?
Provamel bio Soja naturel 0,01 gr ? ? ? ? ?
Halfvolle koemelk 0,04 gr 0,17 mg 0,40 μg 0,0 μg ? 116 mg

Zoals je ziet lijkt sojamelk het meest op normale halfvolle koemelk. De dranken van graan bevatten relatief veel suikers door de fermentatie. En wie vooral light wil drinken, kiest voor de amandelmelk van Alpro. Opvallend zijn ook de onderlinge verschillen tussen merken. In de amandelmelk van Alpro zit bijvoorbeeld 2% amandel, terwijl die van Provamel voor 7% uit amandelen bestaat. Lees daarom altijd goed het etiket.

Smaaktest: puur, frappé, muesli, warme chocolademelk

Voor de smaaktest van de 9 soorten zuivelvrije melk proefde ik elke melk op vier manieren: puur, in een frappé (Griekse ijskoffie), door de muesli en als basis voor warme chocolademelk. Ik heb de soorten melk niet getest met bakken; dat is misschien een leuke vervolgtest.

Ongezoete amandelmelk van Alpro en Provamel

De amandelmelk zonder suiker van Alpro heeft de textuur van gewone koemelk. Dat komt waarschijnlijk door de stabilisatoren. De melk smaakt vervolgens wel naar amandel; vooral naar licht gebrande amandelen. Zo los vind ik de ongezoete amandelmelk van Alpro een van de lekkerste zuivelvrije opties. In een frappé doet de amandelmelk het prima, net als door de muesli. Je proeft de amandel wel, maar het overheerst niet. Een echte ster wordt amandelmelk in warme chocolademelk. En dat zonder vel, ideaal! De ongezoete amandelmelk van Provamel is biologisch en smaakt veel puurder (en heftiger) naar amandel. Het is bijna marsepeinmelk. Er zit dan ook naar verhouding meer amandel in dan in de amandelmelk van Alpro. De sterke smaak moet je liggen. Puur is het wat mij betreft de allerlekkerste van de hele test.

Ongezoete sojamelk van Alpro en Provamel

De sojamelk zonder suiker van Alpro ruikt een beetje naar doperwtjes. Niet gek natuurlijk, want gemaakt van sojabonen. Ik heb ook een associatie met karton. Zo puur vind ik sojamelk ook echt niet te drinken. Hetzelfde geldt overigens voor de biologische sojamelk van Provamel: doperwtjes en karton. Door de muesli is sojamelk dan ook geen succes. Maar zowel in de frappé als de warme chocolademelk blijkt sojamelk een held. Sojamelk kan namelijk als enige zuivelvrije melk van de test enorm goed schuimen. Dat zal wel door de eiwitten komen. De cacao en suiker drukken de smaak van doperwtjes ook naar de achtergrond. Ja, als opgeklopte melk is sojamelk een ware winnaar.

Ongezoete havermelk van Alpro en Lima

Ook van de havermelk zonder suiker testte ik twee merken. Zuivelvrije melk van granen blijkt behoorlijk zoet te smaken. Dat komt doordat de granen gaan fermenteren. Zo puur heb ik vooral associaties met gezoete cornflakes, zoals Frosties. En ergens toch ook weer die ondertoon van karton. Alleen door de muesli komt de havermelk (best logisch eigenlijk) goed tot zijn recht.

Ongezoete speltmelk van Lima

De zoetste zuivelvrije melk zonder toegevoegde suiker die ik proefde was de biologische speltmelk van Lima. Ik dacht even dat de speltmelk gewoon niet goed meer was, maar in de tabel met voedingswaarden kun je zien dat speltmelk nou eenmaal vrij zoet is door de fermentatie van de spelt. Als havermelk naar Frosties smaakt, dan smaakt speltmelk naar Frosties met extra suiker. Door de zoete smaak vind ik speltmelk niet geschikt voor door de muesli. Wel handig dat je geen suiker hoeft toe te voegen aan je frappé of warme chocolademelk.

Ongezoete rijstmelk van Alpro

De laatste zuivelvrije melk van granen in mijn test in de rijstmelk zonder suiker van Alpro. Ook deze smaakt uit zichzelf al zoet, maar nu meer naar Rice Krispies. In de frappé doet de rijstmelk het verrassend goed: het beste van alle graanmelken. Ook voor door de muesli en in de warme chocolademelk blijkt rijstmelk een smakelijke optie. Naar mijn gevoel zit rijstmelk qua smaak behoorlijk dichtbij koemelk. Verrassend!

Ongezoete kokosmelk van Alpro

De laatste zuivelvrije melk zonder suiker die ik testte was de kokosmelk van Alpro. Ook deze melk is uit zichzelf al een beetje zoet, maar niet zo in your face als de graanmelken. De kokos proef je wel echt, dus dat moet je liggen. Door de muesli blijkt kokosmelk dan ook erg lekker, alsof je kokossnippers aan je muesli hebt toegevoegd. Maar de smaak van kokos in een frappé is gewoon nogal raar. Maak je warme chocolademelk met kokosmelk? Bereid je dan voor op een vloeibare Bounty. Heel lekker, maar je moet er wel maar net zin in hebben.

Ranglijst: welke zuivelvrije melk zonder suiker is het lekkerst?

Melk Puur Frappé Muesli Choco
Alpro Amandel Ongezoet 8 8 7 7,5
Alpro Haver Original 6,5 7 7 7-
Alpro Kokos Ongezoet 7 6 7,5 7+
Alpro Rijst Original 6+ 8- 7+ 8
Alpro Soja Ongezoet 5,5 7,5 5 7
Lima Haver Calcium (bio) 6,5 7 7- 7-
Lima Spelt Calcium (bio) 6 7,5 5,5 6,5
Provamel Amandel naturel 8+ 8 7- 7,5
Provamel bio Soja naturel 5,5 7,5 5 7

Zoals je ziet zit er veel verschil tussen de verschillende soorten zuivelvrije melk, zowel qua smaak als qua voedingswaarden. In ons huishouden is nu altijd een pak amandelmelk aanwezig. Ook ligt er een pak rijst-kokosmelk van Provamel op mij te wachten. De zoektocht naar de perfecte zuivelvrije melk zonder suiker gaat door! Wat is jouw favoriet?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen