Eten & Drinken

Boerenkool recepten: koken met seizoensgroenten & eigen oogst

Na een seizoen lang boerenkool eten denk je misschien: ik kan geen stamppot meer zien. Maar nu boerenkool in zijn Engelse vertaling ‘kale’ helemaal hot & happening is in de rest van de wereld, kunnen we in Nederland eindelijk ook genieten van een breed scala aan nieuwe recepten. Dus pak nog een paar zakken mee als de boerenkool in de aanbieding is en vul je vriezer. Er zijn echt genoeg verrassende recepten met boerenkool te vinden.

Groentestress: wat te doen met een teveel aan boerenkool?

De term groentestress is bedacht door onze blogger Elisabeth. Een seizoensgroente in je moestuin is klaar voor de oogst, maar wat moet je met al die kilo’s? En ondertussen ligt dezelfde groente ook voor een habbekrats in de winkels. Je kunt geen boerenkool meer zien, want je eet het al elke dag. In haar artikel beantwoordt ze de vraag ‘wat te doen aan groentestress’?

De lekkerste stamppot boerenkool…

… is die van je moeder. Of die van je oma. Ja toch? Ik kan je daarom geen recept bieden voor de ‘lekkerste stamppot boerenkool’. Vraag de matriarchale lijn in je familie en gij zult vinden. In mijn geval betekent dat: geen boter, geen melk, geen spekjes, maar gewoon aardappelen, boerenkool en wat kookvocht. En dan met die ene zelfgemaakte gehaktbal die ik per jaar nog eet.

Anna Jones doet waanzinnige dingen met boerenkool

Anna Jones had de dochter van Jamie Oliver en Nigella Lawson kunnen zijn. Maar dan wel enorm tegendraads en eigenwijs. In haar kookboek ‘A Modern Way To Cook’ staan ruim 150 snelle, leuke en slimme vegetarische en veganistische recepten. Voor mij dé culinaire ontdekking van 2015!

Recept salade met boerenkool, rijst en sumac

Al minstens tien keer gemaakt uit ‘A Modern Way To Cook’: de salade met boerenkool, rijst en sumac. Dit recept staat helaas nergens op internet, dus voor het exacte recept zul je het boek moeten raadplegen. Maar de gedachte is vrij eenvoudig. Kook wat rijst en bak deze zo droog mogelijk op. Maak ondertussen een kom met boerenkool, lente-uitjes, stukjes dadels en citroen (zowel rasp als sap). Maak een dressing van limoen (sap en rasp), olijfolie, sumac en honing (of agavesiroop). Mix alles met elkaar en eet zo op of in een wrap. Geweldige lunch!

boerenkool-salade-rijst-sumac

Recept nachos met boerenkool

Ook leuk, maar een tikkeltjes gek, zijn de nachos met boerenkool van Anna Jones. Ook nergens op internet, maar zeker niet ingewikkeld. Anna Jones maakt haar tortillachips zelf, maar een zak uit de winkel werkt ook prima. Gewoon tortillachips met boerenkool en wat geraspte kaas zo’n 10 minuten in de oven. Ondertussen week je 100 gram rauwe cashewnoten in kokend water. Giet af en gooit in de blender met flink wat limoen en groene chili (en wat water) tot je een dip hebt. Haal de chips uit de oven en bestrooi met avocado, maïskorrels en verse koriander. Ik weet het, het klinkt gek, maar dit is dus erg lekker.

nachos-boerenkool

Of check de recepten met boerenkool van BBC Goodfood

Ook mijn favoriete kookmagazine, BBC Goodfood, biedt een paar heel leuke recepten met boerenkool. Als groente door de pasta bijvoorbeeld. Zo maakte ik een paar dagen geleden een spaghetti met boerenkool, rode ui en gorgonzola. Yummie!

boerenkool-pasta

Recept ovenschotel met boerenkool, prei en kokosmelk

Mijn meest recente ontdekking is een veganistische ovenschotel met heel veel verschillende groenten, waaronder boerenkool. De vulling maak je van gesmoorde prei (500 gram), boerenkool (250 gram), wat knoflook, een blik kokosmelk (400 ml) en een eetlepel currypoeder. Ondertussen maak je een puree van aardappel (1 kilo), knolselderij (500 gram) en wat sojamelk. Groente in een ovenschaal, puree eroverheen en een kwartier in de oven op 200 graden. Dat is weer eens wat anders met boerenkool!

vegan-boerenkool-ovenschotel

En anders maak je gewoon pesto van boerenkool

Nog steeds de vriezer of de moestuin vol met boerenkool? When all else fails: maak een pesto van je boerenkool. Immers: elk groen eetbaar blad is geschikt voor een pesto. Toast een flinke handvol pijnboompitten en blend met een flinke handvol Parmezaanse kaas, knoflook, een paar eetlepels olijfolie, twee handen boerenkool in stukjes en het sap van een citroen. Simpel!

P.S. Waarom seizoensgroenten eten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Je kunt wel echt spreken van wintergroenten en zomergroenten. Welke soorten groente en fruit passen er bij dit seizoen? In ons overzicht vind je de highlights aan seizoensgroenten per maand.

Wat is jouw favoriete recept met boerenkool?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen