Eten & Drinken

Eieren invriezen: kun je ei bewaren in de vriezer?

En toen hadden we ineens twee kippen. Nou ja, niet helemaal ineens, maar ze waren van de oude bewoners van ons nieuwe huis. En aangezien die kleiner gingen wonen, mochten wij de kippen overnemen. Ei eten was wel even wennen voor deze tot voor kort min-of-meer-veganist. Maar van eigen land heb ik weinig moeite met eieren, mits de kippen een goed leven hebben. Enige probleem: de kippen leggen (voor ons dieet) in de zomer te veel eieren en in de winter juist te weinig (oftewel niks). Zou je eieren kunnen invriezen? Ik ging op onderzoek uit.

Eieren in de vriezer bewaren

Volgens mijn kippenboek kun je eieren gewoon invriezen. En mijn eigen boerenverstand had dat ook al bedacht. Ik had ook al wel eens eerder ergens gelezen dat je gescheiden eiwitten bijvoorbeeld kunt bewaren. Natuurlijk niet met schaal en al! Je breekt de eieren, klutst ze liefst zelfs nog even en doet de eieren dan in bakjes in de vriezer. Klaar is kees alweer!

In wat voor diepvriesbakjes kun je eieren invriezen?

Maar welk bakje kies je dan om ingevroren eieren in te bewaren? Ik heb uren het internet afgespeurd naar diepvriesbakjes van ongeveer 60 ml, het volume van een standaard ei. Ze zijn er wel, maar zijn dan naar verhouding weer zo duur, dat het zijn doel voorbij schiet. En dan zat ik ook nog met het feit dat mijn kippen eigenlijk vrij kleine eieren leggen (eerder 50 ml dan 60 ml). Zou ik het daarbij laten of gaan afvullen? Je raakt op een gegeven moment immers gewend aan dat 50 ml voor mij een standaard ei is.

Honderden glazen en kunststof bakjes voor voeding en bijvoorbeeld ook babyvoeding en moedermelk passeerden de revue. Te duur, te onhandig, niet eco-friendly genoeg… Tot ik bedacht dat een vorm voor grote ijsblokjes wellicht de oplossing zou kunnen zijn voor het invriezen van eieren. Bijkomend voordeel: siliconen en dus zijn de eieren gemakkelijk eruit te drukken.

Eieren invriezen in een ijsblokjesvorm

Ook ijsblokjesvormen blijk je in de meest belachelijke maten te hebben. Maar niet in 60 ml. Uiteindelijk vond ik mijn ideale vriendjes voor mijn ei-in-de-vriezer-experiment via AliExpress (what else?): ijsblokjesvormen met zes vakken voor blokken van ongeveer 120 ml. Ik zou dan twee eieren per vakje kunnen invriezen (vaak heb je toch wel meer van één ei nodig voor een recept, en anders jammer dan). Voor 15 euro inclusief verzendkosten kocht ik vier van deze wondertjes. 15 euro voor 48 eieren, dat kan al na een jaar uit. Maar werkt het ook? Daarvoor moest ik de bakjes eerst ontvangen (check) en vervolgens ook nog vullen met geklutste eieren en deze een tijdje in de vriezer laten wachten (check).

Koken met eieren uit de vriezer

Het koken met eieren uit de vriezer is vervolgens heel simpel. Het enige dat je moet doen is de juiste hoeveelheid eieren op tijd uit de vriezer halen, zodat het ei kan ontdooien. Met een blok bevroren ei van 120 ml blijkt dit wel even te duren. Mijn man bakte er vervolgens een in zijn familie befaamde gierstomelet mee. We proefden geen verschil. Deel 1 van het ei-in-de-vriezer-experiment is geslaagd.

Ingevroren eieren eten als een omelet

Maar ik wilde ook nog weten of een ingevroren ei zonder opsmuk nog een beetje lekker is. Ik ontdooide er in één keer een stuk of acht. In de mengbak viel het mij op dat de ontdooide eieren er niet meer echt smakelijk uit zien. De eieren klutsen ook wat klonterig. Hmmmm…. Ik bakte een enorme omelet. Hierover waren de meningen verdeeld. Ik vond het niks, mijn man vond het prima te eten. Dit is iets wat je zelf moeten proeven en beoordelen, denk ik.

Conclusie: eieren bewaren in de vriezer, kan dat?

Mijn conclusie is dat je een teveel aan eieren zeker in de vriezer kunt bewaren voor de wintermaanden. Maar dan alleen om ze niet al te opvallend in iets te verwerken. Bijvoorbeeld in een cake of taart, toch wel welkom in de feestmaanden. Voor een hartige taart zullen eieren uit de vriezer ook zeker geschikt zijn. En is je vriezer vol en blijven je kippen maar leggen? Dan kun je ook altijd nog aan advocaat en lemon curd denken.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen