Eten & Drinken

Gewoon zelf maken: recept voor groene curry pasta (vegan ook nog)

Eind september 2016 zat ik nog te werken toen mijn man groene curry met de currypasta van Conimex aan het koken was. Hij riep naar boven. Hij had een stuk rubber ter grootte van een flinke dobbelsteen gevonden. Natuurlijk hing ik de volgende dag aan de lijn met Conimex. En later nog een paar keer. Altijd was ik vriendelijk en begripvol. De uiteindelijke afhandeling vanuit Conimex was dan ook zo beschamend teleurstellend dat ik na de afronding ervan met twee middelvingers in de lucht heb gezworen voortaan mijn eigen boemboes wel te maken. Vers en meteen ook vegan. Na wat trial and error is dit recept eindelijk klaar voor publicatie. Probeer het zelf: heel makkelijk en je wilt nooit meer anders.

Zout, suiker, vet en niet eens vegan

Zelf maken begint met nu eindelijk eens bewust kijken wat er in het originele product zit. En daar schrok ik best wel van. In de ‘Boemboe Groene Curry’ van Conimex zit: Dextrose, raapzaadolie, chilipeper 11%, water, ui, gemodificeerd maïszetmeel, zout, azijn, citroengras 4,3%, knoflook, aroma, galangawortel, smaakversterker E621, palmvet, koriander, cayennepeper, garnalenpoeder, komijn, emulgator E322, maltodextrine, conserveermiddel E202, citroensap.

Suiker, olie, water en zout. Oh ja, en palmvet en een smaakversterker. En door die garnalenpoeder is ie niet eens vegetarisch. Dat moest toch beter kunnen? Jazeker, een moeilijk is het niet. Nog veel lekkerder dan Conimex ook.

Ingrediënten portie pasta/boemboe voor groene curry

  • 3 groene chilipepers, zaadlijsten verwijderd (van die dunne, geen jalapeño)
  • 2 sjalotjes, in stukken
  • een flinke duim verse gember, gepeld en in stukjes
  • 2 tenen knoflook
  • bosje / flinke hand vol verse koriander
  • 2 sprieten citroengras (sereh) in heel smalle ringetjes gesneden
  • 1 limoen, zowel de rasp als het sap
  • 8 kaffir lime blaadjes, gedroogd werkt prima
  • 1 eetlepel korianderzaad, geplet
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels, geplet
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • halve theelepel gemalen laos
  • 2 eetlepels tamari
  • 3 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie

Je moet er vast even voor naar de toko de eerste keer, maar gedroogde kaffir lime blaadjes blijven eeuwen goed en een bos citroengras-stengels kun je in de vriezer bewaren. Klaar voor minstens een jaar dus. En je leest het: geen dierlijke producten.

Snijden van de citroengras

Dit is wel belangrijk dat je dat zorgvuldig doet. De eerste keer hadden we dat niet gedaan en hadden we tijdens het eten last van de draadjes. Snijd de sereh daarom echt in smalle ringetjes.

Voor de rest: hup, de keukenmachine in

Los van de citroengras is het maken van deze pasta voor groene curry kinderlijk simpel. Verzamel alle ingrediënten en mik ze in de keukenmachine. Malen maar! En klaar alweer.

Tijd om lekker, vegan en verse, groene curry te maken

Heb je de pasta voor de groene curry gemaakt, dan kun je er gewoon mee gaan koken zoals je al gewend was. In ons geval dus het zeer befaamde groene curry recept van mijn man, wat wij tegenwoordig opleuken met een blok tofu of nep-kip.

Het verschil met de boemboe van Conimex is bijna adembenemend. Het lijkt op elkaar, okay, maar vers smaakt zo puur en complex… De eerste keer was ik echt verbijsterd. Ik hoef nooit meer groene curry uit een pakje. En zeker niet van Conimex.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen