Eten & Drinken

Wat is gezond eten? Welk eigenwijs blij eetpatroon past bij jou?

De wereld van voeding is in beweging. Wel of geen suikers, wel of geen koolhydraten, minder vlees of zelfs gewoon helemaal veganistisch: in de afgelopen 2,5 jaar hebben we dan ook al behoorlijk wat geschreven over eigenwijze, al dan niet gezonde eetpatronen en diëten. En uiteindelijk is wat je eet natuurlijk heel persoonlijk. Je bent wat je eet, toch?

De Griekse voedselpiramide

Cecile is groot fan van de Griekse keuken, en dan vooral de authentieke Griekse keuken. Ze schrijft: “Zo nu en dan popt er weer een nieuwsberichtje op over bepaalde regio’s in Griekenland waar de Grieken wel erg uitzonderlijk oud worden. Vast staat dat een van de oorzaken van hun gezonde ouderdom is dat ze zo gezond eten. Maar hoe eet je gezond als een Griek? Niet door elke dag ladingen souvlaki en gyros te eten! De Griekse voedselpiramide, het Griekse equivalent van de Schijf van Vijf, is juist bijzonder flexitarisch.”

Detox, tarwe en zuren

Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur Marlinde schrijft voor ons over allerlei hypes op het gebied van voeding. Detoxen bijvoorbeeld. Zo’n detox waarmee je je lichaam van binnenuit reinigt, helpt dat wel en is het inderdaad zo nodig? Detoxen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met kruidenthee, kruidenpads, sapkuurtjes, vastenkuur, detoxdrankjes, tabletjes en alle andere vormen die ik vergeet te melden. Wie wil er nu niet gezond oud worden en daar doen we dan ook alles aan. Het liefst verjongen we en daarom is het woord anti-aging vast bedacht. Maar wat we ook eten, drinken, smeren en inademen, we worden er niet jonger op.

In je lichaam zijn allerlei zuurgraden te vinden. Wat is de ideale zuurgraad? Hoe kun je verzuring herkennen? En wat kun je er tegen doen? In dit artikel tips om verzuring in je lichaam te verhelpen en te voorkomen.

Tarwe, een gewilde graansoort, zowel voor ‘sapjesfanaten’ als voor de producenten. We rollen, sinds een aantal voedselschandalen, van de ene ‘voedingshype’ naar de andere ‘havergoeroe’. Veel mensen worden zelfs een beetje moe van de continue informatiestroom omtrent voeding, met name de stroom over superfoods, smoothies en grassapjes. Toch doen we al veel langer mee aan een ‘tarwehype’ en met ‘we’ bedoelt Marlinde wij allemaal… we eten namelijk onbewust massaal van deze bewerkte graansoort.

Challenges: jezelf uitdagen met een nieuw eetpatroon

Al die nieuwe hypes en gezonde manieren van eten: dat zorgt natuurlijk ook voor de nodige uitdaging. Want voel je je beter na een maand anders eten? Meerdere van ons probeerden nieuwe manieren van eten uit. Zo ging Lies 40 dagen suikervrij, en blikt ze tevreden terug na deze 40 dagen zonder suiker.

Marjan daagt zichzelf graag uit met allerlei challenges, ook op het gebied van voeding. Zo probeerde ze al een keer uit hoe moeilijk het eten van voldoende groente en fruit eigenlijk is. Maar haar echte challenge was de Real Meal challenge. Tijdens deze uitdaging at Marjan 30 dagen lang koolhydraatarm, vetrijk eten zonder voorbewerkte mixjes, pakjes of zakjes. In de praktijk uit zich dit in: geen boterhammen, geen pasta, geen aardappels, maar wel vlees, zuivel, fruit, vet en vooral veel groenten. Het boek ‘De Real Meal Revolutie’ van Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot was hierbij haar houvast.

Nog meer boeken

Boeken zorgen sowieso voor veel inspiratie op het gebied van gezonde voeding. Niet alleen kookboeken met lekkere recepten, maar ook boeken met informatie over al die nieuwe (en soms juist oude, opnieuw ontdekte) inzichten.

Het boekje ‘De Nieuwe Gezondheidsregels’ bijvoorbeeld. Cecile: “Zou het niet heerlijk zijn als gezond leven gewoon kinderlijk eenvoudig was? Soms lijkt het wel alsof je eerst een complete medische opleiding moet doen, voordat je genoeg weet om een beetje gezond te eten, leven en bewegen. En zelfs dan kun je er soms later achter komen dat je gezonde levensstijl ineens toch heel ongezond blijkt te zijn. Dr. Frank Lipman en Danielle Claro maken korte metten met die onzekerheid met hun boek ‘De Nieuwe Gezondheidsregels’: ruim honderd kort, maar krachtig beschreven tips op het gebied van eten, bewegen en leven.”

Ook indrukwekkend is het boek ‘Weet wat je eet’, met recht stevige kost voor foodies. Overgewicht, diabetes, Alzheimer, hart- en vaatziekten, kanker: we worden tegenwoordig weliswaar ouder dan onze verre voorvaderen, maar hebben er ook een heel pakket aan ziekten bijgekregen. Volgens journalist Daan de Wit heeft dat voor een groot deel te maken met onze voeding. Hij beet zich vast in dit thema en behandelt in zijn boek ‘Weet wat je eet’ zo ongeveer elk onderzoek dat hij hierover heeft kunnen vinden. Vrolijk word je er niet van; wel een heel stuk wijzer.

Veganisme en meer plantaardig eten

Speciale aandacht gaat uit naar de opkomst van het veganisme. Sommigen gaan voor de volle 100% plantaardig, anderen eten gewoon een stuk minder dierlijk en een stuk meer plantaardig. Elke stap is er immers één. En er zijn er genoeg die je kunt nemen, dat merk je wel als je bekijkt wat we allemaal al hebben gepubliceerd aan artikelen over veganisme. En zo lastig is het niet eens, dat bleek wel toen drie van ons meededen aan de VeganChallenge en een maand lang volledig plantaardig aten. Bovendien komen er steeds meer producten bij, wat we ook merkten tijdens de jaarlijkse beurs VeggieWorld.

Over VeggieWorld schreven we gekscherend: “Zowel de geitenwollensok als de hippe vega loopt hier rond.” Het was een quote die Cecile opving tijdens het rondlopen. Maar eigenlijk is dit nog niet allesomvattend genoeg. Gezond en eigenwijs blij eten is niet meer voorbehouden aan geitenwollensokken dragende hippies en bebaarde hipsters. Het is zo langzamerhand het terrein van bijna iedereen. En dat er op dat vlak iets te kiezen valt, dat is inmiddels wel duidelijk.

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.