Eten & Drinken

Mongozo bier: biologisch, glutenvrij, fair trade, maar is het lekker?

Voor mij op tafel staat een flesje Mongozo premium pilsener. De hoofdredacteur van dit blog was het ergens tegengekomen en verzocht mij vriendelijk, doch dwingend, om het te proeven en er een stukje over te schrijven op Eigenwijs Blij. Ik besluit dat een biertje op de dinsdagavond geen kwaad kan en geef haar gelijk. Maar wat is er zo speciaal aan Mongozo? Het eerste dat opvalt aan het flesje is dat het vol keurmerken en logo’s staat: fair trade, glutenvrij, biologisch… Maar de belangrijkste vraag: is het lekker?

Mongozo is bier met een goed verhaal

Op de website van de brouwer leer ik dat Mongoza ‘proost’ betekent in de moedertaal van Henrique Kabia, een van de initiatiefnemers van de brouwerij. Hij kwam uit het Chokwe volk, dat verspreid leeft over Angola, Kongo en Zambia en vluchtte in 1993 naar Nederland. Het enige bezit wat hij bij zich had was een recept voor palmnutbier dat al generaties in de familie was. Het recept werd generaties lang van moeder op dochter overgedragen. In het gezin Kabia ontbreekt een dochter en de moeder van Henrique besluit daarom haar zoon in te wijden in de mysteries van het bier brouwen. Dat recept vormt de basis voor de exotische bieren van Mongozo. Inmiddels leveren ze 5 exotische bieren: Mango, Banana, Coconut, Quinua en Palmnut. Daarnaast heeft Mongozo dus ook een fair trade, biologisch en glutenvrij pilsener dat ik nog steeds ongeopend voor me heb staan.

Fair trade, biologisch, glutenvrij bier

Wellicht dat de afkomst van een van de brouwers de motivatie is geweest achter het fair trade keurmerk. Ik kan me voorstellen dat mensen uit arme landen uit het zuidwesten van Afrika van dichtbij hebben gezien waar, en onder welke omstandigheden, onze westerse producten worden geproduceerd. En bieren waar rijst, mango of banaan in verwerkt zitten zullen die ingrediënten vast uit die landen halen. Goed dat ze dat netjes doen!

Het glutenvrij-logo verbaasde mij in eerste instantie. Een paar weken geleden wist ik nog niet wat een gluut is, waar gluten in zitten en waarom het ineens zo hip is om geen gluten meer te eten. Maar dankzij dit artikel van Marlinde weet ik inmiddels dat gluten een eiwitsoort zijn die in sommige soorten graan zit en het voor mensen met coeliakie fijn is dat er glutenvrije producten bestaan. Mongozo was het eerste glutenvrije, biologische, fair trade pils ter wereld en won in 2012, 2013 en 2014 de prijs voor beste glutenvrije bier bij de World Beer Awards. Overigens blijkt Mongozo pilsener ook nog eens vegan friendly te zijn. Een google search laat me daarnaast zien dat de brouwerij is gevestigd in een twee-onder-een-kapwoning in Venray. Die had ik niet verwacht. Maar genoeg gepraat, dat flesje is nog steeds dicht en ik krijg dorst van dat gepraat over pils.

Mongozo bier, is het lekker?

Plop. Het eerste wat opvalt is de lichte kleur. Het pils is wat minder geel dan de meeste pilseners. Daarnaast zie ik vrij veel koolzuurbubbels en lijkt het bier wat snel dood te slaan. Dat laatste zou aan het glas kunnen liggen. De bubbels en lichte kleur zouden goed staan op een terrasje straks in de lente. De smaak is wat je zou verwachten bij een bier dat er zo uit ziet. Mongozo pilsener is een licht, fris bier met een klein beetje bitter en een zachte hopsmaak. De biologische rijst proef je terug zonder dat het overheersend is en geeft het bier een subtiele tropische knipoog. Verwacht geen krachtpatser maar een zacht en fris zomerpilsje. Sommigen zullen hem wellicht was saai vinden, maar in mijn ogen is het een goed biertje voor op een terrasje of bij een barbecue. De brouwer noemt het zelf een ‘fris door drink bier’ en daar kan ik me wel in vinden. Inmiddels is de bodem van mijn glas in zicht. Hoog tijd om een punt onder dit artikel te zetten en naar de koelkast te lopen.

mongozo-bier-glutenvrij-leeg

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe