Eten & Drinken

Pastinaak recepten: koken met seizoensgroenten en eigen oogst

Pastinaak is nou zo’n typische vergeten groente. Gelukkig zie je deze wortels steeds vaker in de supermarkt liggen, zowel biologisch als regulier. De pastinaak is ook een gewillige bewoner van de moestuin. Maar pastinaken zijn vaak flink groot en je hebt meestal maar een paar nodig voor een recept. Niet in paniek raken van een grote oogst: er zijn echt genoeg verrassende recepten met pastinaak te vinden.

Groentestress: wat te doen met een teveel aan pastinaak?

De term groentestress is bedacht door onze blogger Elisabeth. Een seizoensgroente in je moestuin is klaar voor de oogst, maar wat moet je met al die kilo’s? En ondertussen ligt dezelfde groente ook voor een habbekrats in de winkels. Je kunt geen pastinaak meer zien, want je eet het al elke dag. In haar artikel beantwoordt ze de vraag ‘wat te doen aan groentestress’?

Recept couscous met pastinaak en pompoen

Recept couscous met pastinaak en pompoen

Veel herfstgroenten, zoals pastinaak, pompoen, biet en knolselderij, doen het enorm goed in zogenaamde ‘groenteprutjes’. Bijvoorbeeld voor over de couscous. Dit gerecht is een heerlijke combinatie van herfstgroenten en specerijen. Door de dadels, agavesiroop en kaneel krijgt het gerecht iets zoets. Je hele keuken zal lekker ruiken. In een uurtje heb je deze veganistische groenteschotel op tafel staan. Restjes zijn de volgende dag ideaal als lunch, maar ook prima in te vriezen voor later.

Stoofschotel met rundvlees en pastinaak

Liever een stoofschotel met vlees? Probeer dan vooral een van mijn favoriete recepten met stoofvlees van Jamie Oliver: Jools’s favourite beef stew. Hierin zitten niet alleen pastinaken, maar ook aardperen (ook zo’n leuke vergeten groente!).

Recept soep met aardpeer en pastinaak

Nog een leuke combinatie van pastinaak met aardpeer is deze heerlijke maaltijdsoep. Het schillen van aardperen is best lastig, maar met een dunschiller is het goed te doen. Aardperen hebben gekookt ver weg iets spekkerigs. Een leuke verrassing voor vegetariërs die de vettige smaak van gebakken spekjes missen. Deze soep is veganistisch, klaar in 45 minuten en genoeg voor 3 tot 4 personen.

Recept soep met aardpeer en pastinaak

Recept soep met pastinaak en appel

Een romige, veel zoetere soep met pastinaken maak je met een recept van de zogenaamde Hairy Bikers: romige soep met pastinaak en appel. Door de appel krijgt deze soep iets friszoets. Dit is meer een soep voor bij de lunch met een broodje of als voorgerecht. Zijn romigheid krijgt de soep van de melk en de boter. Deze kun je natuurlijk naar wens vervangen door kokosolie en je favoriete zuivelvrije melk.

Recept pastinaak uit de oven met humus

Dit gerecht maak ik normaliter met oranje wortels, maar met pastinaak lukt het net zo goed en is het net zo lekker. Dit gerecht is niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch en bijzonder gezellig om te eten. Pita opensnijden, humus erin en aanvullen met heerlijk geurende, half gekarameliseerde pastinaken. Na een uur kun je aan tafel en heb je voldoende voor 2 tot 3 personen. Zelfgemaakte humus is natuurlijk het lekkerst, maar de wereld vergaat niet als je een kant-en-klare variant gebruikt.

Recept wortels met pita en humus

Pastinaak als vervanger van patat uit de oven

Je kunt natuurlijk ook gewoon patat van je pastinaken maken. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de pastinaken in patat-achtige stukjes. Hussel met wat olie, peper, zout, knoflook en rozemarijn. 20 tot 25 minuten in de oven is voldoende, mits je ze even omdraait op de helft. Een lekker alternatief voor patat van aardappels!

P.S. Waarom seizoensgroenten eten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Je kunt wel echt spreken van wintergroenten en zomergroenten. Welke soorten groente en fruit passen er bij dit seizoen? In ons overzicht vind je de highlights aan seizoensgroenten per maand.

Wat is jouw favoriete recept met pastinaak?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen