Eten & Drinken

Recept: 10 vegan appelflappen in een handomdraai

Naast het zandkoekje is de appelflap toch wel het meest simpele baksel dat je kunt maken. In Nederland wel tenminste. Mijn moeder heeft een lichte hekel aan zoet gebak maken en zelfs zij maakt (overigens heerlijke) appelflappen. Ik was dan ook bijzonder blij toen ik erachter kwam dat het bakken van veganistische appelflappen uitermate simpel is. Zelfs mijn dochter van 4 kan het al (bijna dan).

Zelf appels plukken

Appelflappen maken zit helemaal niet zo ingebakken (haha) in mijn systeem. Ik houd namelijk eigenlijk niet van appels. Maar we hebben een boomgaard met vele tientallen appelbomen hier in de wijk staan waar iedereen voor eigen gebruik mag plukken. En dan is het wel ineens heel verleidelijk om samen met je kind wat appels te plukken en daar vervolgens samen wat lekkers mee te bakken. Als je er gewoon voor zorgt dat je altijd een pakje vegan bladerdeeg in de vriezer hebt liggen, dan kun je op elk moment spontaan aan het bakken slaan. De rest heb je namelijk waarschijnlijk sowieso al wel in huis.

Ingrediënten voor 10 veganistische appelflappen

  • 10 plakjes vegan bladerdeeg (ook gewoon in de supermarkt te koop, check de verpakking)
  • 2 appels, liefst fris zoetzuur
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels vanillesuiker (zelfgemaakt natuurlijk, maar zakjes mag ook)
  • 2 eetlepels rozijnen
  • kneepje citroensap
  • 1 theelepel kaneel (poeder)
  • paar eetlepels zuivelvrije melk (een willekeurig restje van iets is prima)
  • een bakplaat met bakpapier of een bakmat

Bereiding van vegan appelflappen

  1. Zet de oven alvast aan op 200 graden, leg je bladerdeeg uit op een schoon werkvlak, zodat de plakjes kunnen ontdooien en pak de rest erbij.
  2. Snijd de appels in kleine stukjes. Klokhuizen haal je weg, maar de schil kan je prima laten zitten (en waarom zou je ook niet?).
  3. Meng de appel in een kom met 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel vanillesuiker, alle rozijnen, het citroensap en de kaneel.
  4. Verspreid het appelmengsel over de plakjes bladerdeeg zoals op de foto. Als alles netjes verdeeld is, vouw je de plakjes dicht tot driehoekjes. Prak en plet wat aan de randjes met een vork, zodat ze goed dicht zitten. Het geeft niet als het er nu lelijk uit ziet; dat komt straks helemaal goed. Verdeel ze voorzichtig over de gehele bakplaat.
  5. Meng de resterende eetlepel suiker met de andere eetlepel vanillesuiker. Kwast wat zuivelvrije melk op de flapjes en bestrooi daarna met de suiker. Nu kunnen ze in de oven.
  6. Bak ze ongeveer 15 minuten. Elke oven is een beetje anders, dus let goed op. Ze moeten lekker bruin zijn, eerder brons dan goud, maar verbranden hoeft ook weer niet. Warm zijn ze het lekkerst. Eet smakelijk!
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen