Eten & Drinken

Recept: de lekkerste vegan spaghetti Bolognese!

Er gaat weinig boven een echt lekkere spaghetti Bolognese. Om het speciaal te houden, eet ik het niet zo heel vaak. Daardoor is mijn Bolognese heel eenvoudig door de tijd heen meegeëvolueerd vanaf vlees eten, via veelal vegetarisch tot aan zo vaak mogelijk veganistisch. In dit recept vervang ik het gehakt door een combinatie van linzen en champignons. Als bacon gebruik ik I sea bacon zeewier van Seamore: zulk geweldig spul!

Ingrediënten vegan Bolognese (4 personen)

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 10 gram I sea bacon zeewier van Seamore, in stukjes geknipt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 flinke wortels, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 1 blik linzen (zo’n 400 ml blik)
  • 250 gram kastanjechampignons, heel klein gesneden
  • 1 groot glas rode wijn (vegan-friendly if you care)
  • 1 blik tomatenstukjes van 400 ml
  • 2 blaadjes laurier
  • peper en zout
  • 500 gram gedroogde pasta (wat mij betreft spaghetti)
  • portie vegan strooikaas van cashewnoten of maak pangritata van wat oud brood, knoflook, olijfolie en kruiden

Recept vegan spaghetti Bolognese: koken maar!

  1. Begin met het snijden van alle ingrediënten. Hier ben je namelijk wel even zoet mee.
  2. Neem een grote braadpan, giet hier de olie in en bak de ui, knoflook, zeewier-bacon, wortel en bleekselderij in zo’n vijf tot tien minuten zacht.
  3. Voeg nu de champignons toe en bak nogmaals vijf tot tien minuten.
  4. Doe de (afgegoten) linzen, de tomaten, de wijn, de laurier en de peper en (flink wat) zout erbij. Laat nog minstens 30 minuten pruttelen (liefst nog iets langer).
  5. Maak ondertussen je vegan strooikaas van cashewnoten of je pangritata.
  6. Kook je pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Als de pasta staat te koken, maak je de saus net even wat meer saus door er een paar keer in te porren met een staafmixer. Maak er geen babyvoeding van! Gewoon zodat je iets meer saus en iets minder linzensoep over je pasta schept straks.
  8. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen