Eten & Drinken

Recept cannelloni met spinazie en ricotta #meatfreemonday

Dit gerecht staat zeker weten in mijn top 10 en is een van de weinige dingen waar je mij ’s nachts voor wakker mag maken. De combinatie cannelloni, spinazie, ricotta en tomatensaus is een klassieker en na veel uitproberen, veranderen en opnieuw proberen is dit mijn eigen ultieme variant. Als je een beetje doorwerkt, moet het in 60 minuten lukken. Op een ontspannen tempo zal het eerder 90 minuten zijn. Ik eet zo de hele ovenschaal leeg, maar in principe is het voldoende voor 2 tot 3 personen. Zeker met een frisse salade erbij.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 250 gram deelblokjes diepvriesspinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 kleine teentjes knoflook, in stukjes
  • 250 gram ricotta
  • handvol pijnboompitten
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • peper en zout
  • nootmuskaat (liefst versgemalen)
  • halve of hele (gedroogde) milde rode chilipeper, in stukjes, naar smaak
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 gram
  • 1,5 theelepel balsamicoazijn
  • handvol verse basilicum, in reepjes
  • snufje kristalsuiker
  • 12 buisjes cannelloni (ongeveer 130 gram)
  • 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt (of compleet vegetarische variant)
  • metalen ovenschaal waarin 12 cannelloni’s passen

Bereiding van de cannelloni

  1. Zorg er eerst voor dat de spinazie ontdooit en uitlekt. Ik doe dit door de blokjes een halve dag in een zeef in een pan te hangen, maar misschien heb jij een andere truc.
  2. Doe de uitgelekte (en uitgeknepen) spinazie, de ricotta, 1 theelepel oregano, wat peper en zout en een flinke snuf nootmuskaat in een kom.
  3. Toast de pijnboompitten in een droge, kleine koekenpan. Laat een beetje afkoelen en gooi bij de spinazie en ricotta in.
  4. Doe 1 theelepel olijfolie in de kleine pan en 2 theelepels olijfolie in een hapjespan. Fruit in de kleine pan 1 teen knoflook en in de grote pan 2 tenen. Pas op voor verbrande knoflook, die smaakt erg bitter. Giet de knoflook en olie van de kleine pan bij de spinazie en ricotta in. Meng goed door elkaar.
  5. Voeg aan de knoflook in de hapjespan de chilipeper toe als deze vers is en bak even mee. Gebruik je een gedroogde chilipeper, dan is tegelijk met de kruiden slimmer. Giet de twee blikken tomatenstukjes in de pan en voeg de balsamicoazijn toe. Laat even een paar minuten pruttelen.
  6. Voeg een theelepel oregano, de reepjes basilicum, wat peper en zout, een snuf suiker en eventueel de gedroogde chilipeper toe aan de saus. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en negeer 15 minuten.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Gebruik je een aardewerken ovenschaal, omdat je geen metalen hebt? Zet deze dan ook alvast in de oven, zodat hij op temperatuur kan komen.
  8. Nu kun je de cannelloni’s alvast gaan vullen. Werk het mengsel van spinazie en ricotta met een theelepeltje of je vingers bij de buisjes naar binnen. Oefening baart kunst! Leg ze opzij op een bord of snijplank.
  9. Wanneer de saus wat ingedikt is en de oven op temperatuur, pak je de ovenschaal erbij. Verdeel de helft van de tomatensaus over de bodem van de schaal. Leg de gevulde cannelloni’s gezellig naast elkaar in de schaal. Giet de rest van de saus eroverheen en verdeel op zo’n manier dat de pasta zo goed mogelijk bedekt is. Bestrooi met 50 gram van de Parmezaanse kaas.
  10. Zet in de oven en laat in 25 tot 30 minuten lekker bruin en bubbelig worden. Niet schrikken als de bovenkant echt donkerbruin wordt; zolang het niet verbrandt is het goed.
  11. Laat 5 minuten buiten de oven tot rust komen. Verdeel de cannelloni over de borden en bestrooi met de resterende kaas. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen