Eten & Drinken

Recept curry met vega-balletjes en ananas #meatfreemonday

Deze vegetarische curry voor 4 personen is lekker zoet en romig en ook nog eens supersnel klaar te maken. Als je een beetje doorwerkt, heb je in 30 minuten een volledige maaltijd op tafel. Omdat de curry niet erg scherp is, is hij prima geschikt voor kinderen en mensen die niet zo van pittig houden. De curry kan worden ingevroren. Laat hem goed ontdooien in de koelkast, voordat je hem opwarmt en kook de rijst lekker vers op de dag zelf.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 eetlepel olijfolie of arachideolie
  • 500 gram kant-en-klare vegetarische balletjes
  • 565 gram blik ananasstukjes op sap (uitlekgewicht 340 gram, afgegoten, maar bewaar het sap!)
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 teen knoflook, kleine stukjes
  • 2,5 cm verse gember, geschild en in kleine stukjes
  • bosje verse koriander (15 gram), grof gesneden
  • 4 eetlepels korma currypasta
  • 400 ml blik kokosmelk
  • 50 gram amandelmeel
  • 400 gram rijst, liefst basmati

Bereiding van de curry

  1. Zet vast water op voor het koken van de rijst.
  2. Verhit de helft van de olie in een hapjespan of braadpan en bak de balletjes rondom bruin. Haal ze daarna uit de pan en bewaar ze op een bord of in een kom.
  3. Hak ondertussen de ui, knoflook, gember en helft van de koriander samen met een scheutje ananassap fijn in een hakmolen.
  4. Verhit de andere helft van de olie in dezelfde pan en fruit de mix enkele minuten tot hij zacht is.
  5. Nu mogen de balletjes weer terug in de pan. Doe de currypasta erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de kokosmelk, de amandelmeel, de stukjes ananas en een flinke scheut ananassap toe. De rest van het sap kun je nu opdrinken. Laat de curry ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen.
  6. Kook ondertussen de rijst. Laat deze na het afgieten nog even nagaren.
  7. Schep de borden vol en bestrooi met de resterende koriander. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen