Eten & Drinken

Recept gado gado met pindasaus #meatfreemonday

Dit recept laat zien hoe simpel het is om zelf pindasaus te maken. De eerste keer dat ik deze gado gado at was ik verrast over hoe vers en fris alles smaakte. En dat in slechts 30 minuten (wel een beetje multitasken). De lijst met ingrediënten lijkt misschien lang en omslachtig, maar echt, het is allemaal bijzonder simpel. Dit recept is voor 2 personen, maar verdubbelen bij meer eters kan eenvoudig.

Ingrediënten voor 2 personen

  • halve Chinese kool, in reepjes
  • 300 gram sperziebonen, schoongemaakt
  • 125 gram taugé
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 4 eieren
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 3 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • 3 eetlepels pindakaas, liefst van alleen pinda en zout
  • 2 eetlepels ketjap
  • halve theelepel sesamolie
  • sap van halve citroen
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • seroendeng
  • 100 gram witte rijst

Bereiding van de gado gado

  1. Kook of stoom de sperziebonen in 5 minuten beetgaar. Kook de eieren tot ze hardgekookt zijn. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet opzij als het eerder klaar is dan de groente.
  2. Doe knoflook, gember, azijn, kokosmelk, pindakaas, ketjap, sesamolie, citroensap en suiker in een klein pannetje. Warm de saus op, terwijl je goed roert. Niet aan de kook laten gaan.
  3. Wok de groente in de olie tot de kool flink geslonken is. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  4. Pel de eieren en snijd in kwarten.
  5. Verdeel de rijst over twee kommen, schep de groente erop en giet de saus erover. Leg de kwarten ei op het gerecht en bestrooi met een beetje seroendeng. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen