Eten & Drinken

Recept Griekse sperziebonen met feta en brood #meatfreemonday

Zodra de zon weer flink schijnt, krijg ik weer enorm veel zin in Grieks eten. En dan geen gyros, maar de rijke smaken van vegetarische, Griekse slow cooking. Dit gerecht met sperziebonen in de hoofdrol is mijn variant van ‘fasolakia yachni’. Het is officieel een bijgerecht, maar ik vind het een heerlijk, eenvoudig hoofdgerecht voor door de week; voldoende voor 2 tot 3 personen. Zorg wel voor feta van goede kwaliteit en wees niet te zuinig met olijfolie. De bereiding kost een uur, misschien iets langer als je de bonen zachter wilt.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 700 gram sperziebonen, schoongemaakt
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 400 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
  • blik met 400 gram tomatenstukjes, van goede kwaliteit
  • peper en zout
  • bosje platte peterselie (20 gram), grof gehakt
  • 100 gram feta
  • 4 eetlepels olijfolie, liefst Griekse
  • homp brood
  • flinke braadpan

Bereiding van de fasolakia yachni

  1. Pak een grote braadpan (die heb je echt nodig) en fruit de ui in een paar minuten zacht in de olie.
  2. Voeg de aardappel en knoflook toe. Een paar minuten later mogen de tomaten, peper en zout, en 100 ml water erbij. 5 minuten later voeg je ook de sperziebonen toe. Doe de deksel op de pan en laat 40 minuten sudderen tot de bonen mals zijn.
  3. Nu heb je een tijdje niks te doen. Ook dat hoort bij Griekse slow cooking.
  4. Meng de peterselie door de groente en warm nog even goed door.
  5. Verdeel over de borden, leg er een plak feta bovenop en serveer met lekker brood. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen