Recept Griekse spinazietaart

Recept Griekse taart met spinazie en feta #meatfreemonday

Veel mensen denken dat Grieks eten gelijk staat aan veel vlees eten. Niets is echter minder waar. Een mooi voorbeeld van vegetarische recepten uit Griekenland is de hartige taart met spinazie en feta, in het Grieks ‘spanakopita’. Meestal zijn het kleine, eenpersoonshapjes, maar een grote taart kan natuurlijk net zo goed. Mijn variant is doodsimpel, voldoende voor 2 personen en in 45 minuten op tafel te zetten.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 450 gram deelblokjes bladspinazie uit de vriezer, ontdooid
  • 3 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 ui, fijngehakt
  • halve theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • paar takjes verse dille (ongeveer 2 eetlepels), fijngehakt
  • 1 ei, geklutst
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • handvol pijnboompitten, getoast
  • beetje citroensap
  • versgemalen peper

Bereiding van de spinazietaart

  1. Ontdooi de spinazie op je favoriete manier. Ik laat de blokjes altijd een halve dag in een zeef boven een pan ontdooien. Misschien heb jij een andere truc. Druk wat vocht eruit.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verzamel en snijd de ingrediënten.
  3. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui samen met het komijnzaad. Haal van het vuur. Meng met tijm, dille, spinazie, kneepje citroensap, peper, pijnboompitten, feta en 2/3 van het ei.
  4. Giet alles in een ovenschaal. Dek af met de bladerdeeg en bestrijk dit met het restje ei.
  5. Zet 30 minuten in de oven. Laat even tot rust komen voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.