Eten & Drinken

Recept hartige taart met prei en paddenstoelen #meatfreemonday

De hartige taart lijkt wel uitgevonden voor vegetariërs: er zijn oneindig veel mogelijkheden om groente in quiche en hartige taart te verwerken. Deze variant met prei en paddenstoelen wordt extra winters door de appel en pecannoten. Ik vind hem ideaal voor een gure, stormachtige dag. De taart is voldoende voor 3 tot 4 personen, zeker als je hem serveert met een salade. In 60 minuten, misschien een kwartiertje langer, staat hij op tafel.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
  • 2 preien, in ringen
  • klont boter
  • 2 eetlepels olijfolie, plus voor invetten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gram paddenstoelen, in dikke plakken
  • 8 blaadjes verse salie, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 appel, ongeschild en in blokjes
  • peper en zout
  • 35 gram pecannoten
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml melk
  • 2 eieren
  • snufje nootmuskaat
  • springvorm 24 cm diameter

Bereiding van de hartige taart

  1. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden Celsius. Pak vervolgens twee hapjespannen.
  2. In de eerste pan fruit je de prei met de klont boter in ongeveer 10 minuten. Giet te veel aan vocht af.
  3. In de andere pan verwarm je de olie en bak je de paddenstoelen met de knoflook. Op het eind voeg je de appel, tijm, salie en mierikswortel toe plus wat peper en zout. Warm nog even goed door.
  4. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed hem met het deeg. Kluts in een kom de slagroom, de melk, de eieren en de nootmuskaat.
  5. Gooi de (afgegoten) prei in de pan met de overige groente en meng vluchtig. Doe de groente in de beklede vorm. Overgiet met het eimengsel. Verdeel de pecannoten over de taart.
  6. Bak 35 tot 40 minuten. Laat de hartige taart even rusten, voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen