Eten & Drinken

Recept herfstige ovenschotel met aardappelpuree #meatfreemonday

Stevige, verwarmende ovenschotels… ik vind ze onlosmakelijk verbonden met de herfst en de winter. En zo’n ovenschotel hoeft zeker niet altijd vlees te bevatten. Deze vegetarische ovenschotel met aardappelpuree voor 4 personen is een echte groentebom. Gebruik zuivelvrije melk en je hebt een voedzame, veganistische variant. Het kost wel even tijd om de ovenschotel op tafel te krijgen, namelijk zo’n 2 uur, maar dan heb je ook wat. Gelukkig kan hij gemakkelijk een dag eerder worden gemaakt of zelfs worden ingevroren. Laat hem dan volledig op koelkasttemperatuur komen en bak hem 45 minuten in plaats van 30 minuten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 4 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 2 wortels, grof gehakt
  • 150 gram kastanjechampignons, in kwarten
  • 1 laurierblad
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 250 gram gedroogde groene linzen
  • 750 ml vegetarische bouillon
  • 75 ml rode wijn
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 50 ml melk of een zuivelvrije variant
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • klein blikje tomatenpuree (68 gram)
  • 2 eetlepels paneermeel

Bereiding van de ovenschotel

  1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan (echt een grote). Fruit de knoflook, ui, bleekselderij en wortel 10 minuten, zodat de groenten lekker zacht worden.
  2. Voeg de champignons toe en bak deze enkele minuten mee. Doe daarna de laurier, tijm en linzen in de pan en schep een paar keer flink om. Voeg vervolgens de bouillon en wijn toe en laat alles 45 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
  3. Maak terwijl de groenten sudderen de aardappelpuree. Snijd de aardappels klein en kook ze gaar in ongeveer 15 minuten. Giet af en voeg de resterende 2 eetlepels olijfolie, de melk, de nootmuskaat en een beetje zout toe. Stamp tot puree.
  4. Inmiddels is het tijd om de oven voor te verwarmen op 180 graden.
  5. Roer de tomatenpuree door de groenten en breng het mengsel op smaak met wat versgemalen peper.
  6. Doe de groenten in een grote ovenschaal of meerdere kleine schalen. Dek de groenten af met de aardappelpuree. Maak een mooi patroontje in de puree met een vork en bestrooi met paneermeel.
  7. Bewaar de ovenschotel afgedekt met huishoudfolie in de koelkast of de vriezer. Of zet de ovenschotel direct 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant bruine puntjes begint te vertonen en het groentemengsel lekker bubbelt. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen