Recept klassieke kaasfondue

Recept klassieke kaasfondue #meatfreemonday

Met de kerstdagen kan het best lastig zijn om vegetarisch te eten. Er komen gelukkig steeds meer opties, maar een cliché vegetarisch kerstdiner is natuurlijk de kaasfondue. In elk cliché zit gelukkig een kern van waarheid: kaasfondue is wat mij betreft hartstikke feestelijk en lekker. In een half uurtje staat je kaasfondue lekker te pruttelen op tafel en kunnen 2 tot 3 personen hun buik vol eten. Belangrijk om te melden: kaasfondue met deze klassieke kazen is eigenlijk niet helemaal vegetarisch, omdat deze kazen met dierlijk stremsel worden gemaakt.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • fonduestel
  • 1 teen knoflook, in 2 helften
  • 200 ml droge witte wijn
  • 200 gram Emmentaler, grof geraspt
  • 200 gram Gruyère, grof geraspt
  • 1 eetlepel maïzena
  • 3 eetlepels kirsch
  • snufje nootmuskaat
  • je favoriete stokbrood
  • 250 gram champignons, in helften of kwarten
  • kleine broccoli, in roosjes

Bereiding van de kaasfondue

  1. Rasp de kaas. Zet het onderstel van het fonduestel alvast klaar op tafel.
  2. Blancheer de broccoli. Bak de champignons goudbruin. Zorg voor (af)gebakken brood in stukjes.
  3. Maak ondertussen de fondue. Wrijf de binnenzijde van de fonduepan in met de knoflook. Gooi de knoflook in de pan en giet de wijn erin. Breng aan de kook.
  4. Vis de knoflook uit de wijn. Doe de kaas erbij en blijf roeren tot de kaas helemaal is gesmolten.
  5. Meng de maïzena met de kirsch tot een papje. Giet dit door de gesmolten kaas. Laat even bubbelen, zodat de maïzena zijn werk kan doen.
  6. Zet de fonduepan op het onderstel met een bescheiden vlammetje eronder. Doop de groente en brood in de kaas. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

1 reactie op “Recept klassieke kaasfondue #meatfreemonday”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.