Eten & Drinken

Recept nachos met bonen en guacamole #meatfreemonday

Dit recept voor nachos uit de oven is ideaal als onderdeel van een buffet op een feestje of voor een keertje eten voor de tv. Het lijkt ingewikkeld door de hoeveelheid ingrediënten en de vele schaaltjes, maar is eigenlijk kinderlijk simpel. Je verwarmt de oven voor, maakt de eenvoudige toppings en dondert de boel in de oven. Afhankelijk van hoe hongerig iedereen is, is deze schaal voldoende voor 2 tot 4 personen. En je bent in 30 minuten klaar.

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen

  • 200 gram naturel tortillachips
  • 4 tot 8 plakjes jalapeño uit pot, in stukjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • bosje verse koriander (10 gram), fijngehakt
  • blik met 400 gram zwarte bonen, uitgelekt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • kwart theelepel chilipoeder
  • kwart theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels water
  • 3 tomaten, in stukjes en overmatig vocht weggegoten
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel olijfolie
  • 2 rijpe avocado’s
  • paar drupjes tabasco
  • ronde, lage schaal, zoals een pizzabakblik

Bereiding van de nachos

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Prak de bonen met 1 teen knoflook, chilipoeder, komijn en water. Zet opzij.
  3. Maak een salsa van 2 tomaten, een halve sjalot, 1 teen knoflook, 1 eetlepel limoensap en de olijfolie. Zet opzij.
  4. Maak de guacamole van twee geprakte avocado’s, 1 tomaat, 1 eetlepel limoensap, helft van de koriander, halve sjalot en tabasco. Zet opzij.
  5. Strooi de chips op de bakplaat. Verdeel de bonen over de chips. Verdeel nu de salsa erover, waarbij je probeert niet te veel vocht mee te scheppen. Verdeel ten slotte de jalapeños, kaas en crème fraîche over de chips.
  6. Bak 6 minuten in de oven. Bestrooi met de resterende koriander en serveer met de guacamole. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen