Eten & Drinken

Recept pasta uit de oven met bloemkool #meatfreemonday

Bloemkool staat al jaren in de lijst van favoriete groenten van zowel kinderen als volwassenen. Maar wat kun je er nog meer mee doen dan gewoon koken? Deze vegetarische pasta uit de oven met bloemkool, spinazie en kaassaus is het resultaat van een lange zoektocht naar variatie met bloemkool. Mijn recept is voldoende voor 2 personen, maar je kunt alles gemakkelijk verdubbelen of desnoods verdriedubbelen. Omdat alles al gaar is voordat het in de oven gaat, maakt het niet zo uit wat voor schaal je gebruikt: ieder een eigen schaaltje of zes porties in een grote schaal. In zo’n drie kwartier staat de ovenpasta op tafel.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 ml melk
  • 25 gram bloem
  • 25 gram boter plus 1 eetlepel extra
  • halve theelepel mosterd
  • 75 gram belegen kaas, geraspt
  • 150 gram fusilli
  • 500 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • 300 gram verse spinazie, goed gewassen
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding van de pasta uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Breng een flinke pan met water aan de kook.
  2. Maak ondertussen de kaassaus: meng melk, bloem, 25 gram boter, nootmuskaat, mosterd en 50 gram van de kaas en breng al roerend aan de kook.
  3. Kook ondertussen de bloemkool en de pasta samen in dezelfde pan in 8 minuten gaar.
  4. Verwarm de eetlepel boter en voeg de spinazie en knoflook toe. Laat flink slinken en giet daarna af.
  5. Giet de bloemkool en pasta af, doe de spinazie erdoor, breng op smaak met peper en zout en giet de helft van de kaassaus in de pan. Hussel goed en giet in een ovenschaal. Giet de rest van de kaassaus en de geraspte kaas over de pasta.
  6. Bak in 20 minuten goudbruin en knapperig. Extra lekker met een groene salade. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen