Eten & Drinken

Recept quinoa met geroosterde pompoen #meatfreemonday

Quinoa is helemaal hip. Je spreekt het overigens uit als kien-wah, hoewel ik kie-no-wah veel vrolijker vind klinken. Maar of je het nu eet om de voedingswaarden, om de gekke naam of gewoon omdat het lekker is, het is soms nog best even puzzelen wat je ermee maakt. Dit stoofpotje met pompoen en gedroogde abrikozen is veganistisch, voldoende voor 2 personen en in 45 minuten klaar. Als je geen quinoa in huis hebt, kun je ook gewoon couscous gebruiken.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram pompoen, geschild en in stukken met 2 centimeter
  • 2 kleine uien, in partjes
  • 1 theelepel ras el hanout
  • peper en zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram quinoa
  • sap van een halve citroen
  • 50 gram amandelen, grof gehakt en getoast
  • 8 gedroogde abrikozen, in reepjes
  • 1 eetlepel verse koriander, grof gehakt
  • 1 eetlepel verse munt, grof gehakt
  • granaatappelpitjes van een kwart granaatappel

Bereiding van de quinoa met pompoen

  1. Verwarm de over voor op 200 graden. Snijd de pompoen en ui en doe ze samen met de ras el hanout, de olijfolie en wat peper en zout in een metalen ovenschaal. Hussel goed en laat de groente in 30 minuten gaar, zacht en een beetje bruin worden.
  2. Kook wanneer het er tijd voor is de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking (waarschijnlijk zo’n 12 minuten). De quinoa moet tegelijk klaar zijn met de pompoen en ui.
  3. Zorg dat je de citroensap, amandelen, abrikozen, koriander, munt en de pitjes van de granaatappel klaar hebt staan.
  4. Giet de quinoa af en doe je de citroensap, amandelen, abrikozen, koriander en munt erbij. Meng goed. Verdeel over de borden. Schep vervolgens de pompoen en ui erover. Strooi ten slotte de granaatappelpitjes eroverheen. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen