Eten & Drinken

Recept soep met aardpeer en pastinaak #meatfreemonday

Aardperen? Wat is het en hoe smaakt het? De arme aardpeer is een mooi voorbeeld van een vergeten groente. Ik had er nog nooit mee gekookt, dus het werd tijd voor een experiment. Het schillen van aardperen is best lastig, maar met een dunschiller is het goed te doen. Aardperen hebben gekookt ver weg iets spekkerigs. Een leuke verrassing voor vegetariërs die de vettige smaak van gebakken spekjes missen. Deze soep is veganistisch, klaar in 45 minuten en genoeg voor 3 tot 4 personen.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

  • 400 gram pastinaak, geschild en in stukken
  • 750 gram aardperen, geschild en in stukken
  • blik kapucijners (400 gram, uitlekgewicht 265 gram)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 liter vegetarische bouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • bosjes platte peterselie (20 gram), grof gehakt

Bereiding van de soep

  1. Het schillen van de aardperen is best een uitdaging. Gebruik een dunschiller en het komt allemaal goed.
  2. Fruit de ui in een grote pan in de olijfolie. Voeg de pastinaak, aardpeer en knoflook toe en schep een paar keer om. Voeg peper, tijm en bouillon toe. Laat 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  3. Maak tot een echte soep met een staafmixer en breng eventueel nog extra op smaak. Laat de kapucijners uitlekken en meng ze door de soep, evenals de helft van de peterselie.
  4. Verdeel over soepkommen en bestrooi met de rest van de peterselie. Lekker met brood of gewoon zo. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen