Eten & Drinken

Recept stamppot rode biet met komijnekaas #meatfreemonday

Komijn is mijn favoriete specerij. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe combinaties met komijn en het blijkt bijna overal bij te passen. Zo ook bij rode bietjes en appel. Deze stamppot met rode biet en komijnekaas is weer eens wat anders dan hutspot of stamppot boerenkool. Met verse rode bieten is dit gerecht natuurlijk het lekkerst, maar als je daar geen tijd voor hebt is een vacuümverpakking met gekookte bietjes ook prima. Heb je geen appelboor? Laat dan de appelringen achterwege en maak er bijvoorbeeld halve ringen of partjes van. Afhankelijk van de soort bieten die je gebruikt, staat de stamppot in 45 tot 60 minuten op tafel. Dit recept is voldoende voor 2 personen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram verse rode biet, of een vacuümverpakking met 500 gram gekookte bietjes
  • 750 gram kruimige aardappels
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 klontjes boter
  • 50 ml melk
  • 1 flinke appel, bijvoorbeeld jonagold
  • 150 gram komijnekaas, in blokjes

Bereiding van de stamppot

  1. Gebruik je verse bietjes? Was en kook ze dan in de schil; afhankelijk van de grootte duurt dit een half uur tot een uur.
  2. Schil de aardappels, snijd in grote stukken en kook in 20 minuten gaar.
  3. Schil de gekookte bietjes (als je verse gebruikt) en snijd in blokjes.
  4. Fruit het sjalotje in de boter en voeg de bietjes toe. Laat een beetje sudderen op een laag pitje.
  5. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk tot puree. Meng de sjalot, bieten en komijnekaas door de puree en zet opzij met de deksel op de pan.
  6. Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor, zodat je de appel in zes ringen kunt snijden. Bak de ringen in een klontje boter bruin aan beide kanten.
  7. Verdeel de stamppot over de borden en leg de ringen appel erop. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen