Recept vegetarische moussaka met linzen

Recept vegetarische moussaka met linzen #meatfreemonday

Voor goede moussaka mag je me ’s nachts wakker maken. Ik heb alleen niet altijd zin in de originele variant met gehakt. Linzen zijn een ideale vervanger van gehakt door hun structuur en voedingswaarden. Mijn vegetarische versie van moussaka voor 2 tot 3 personen heb je in 90 minuten op tafel als je hard doorwerkt. Maar beter is het om de aubergine wat meer tijd te gunnen. Tsja, ik herhaal het nog maar een keer: echt Grieks koken is slow cooking.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 1 aubergine, in dunne plakken
  • flink wat zout
  • 400 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • blik met 400 gram linzen, uitgelekt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • halve theelepel kaneelpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • snufje gemalen kruidnagel
  • peper
  • blik met 400 gram tomatenstukjes
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels verse peterselie, grof gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels olijfolie plus extra voor invetten
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 2 dl melk
  • snufje nootmuskaat
  • 75 gram belegen (schapen)kaas, grof geraspt
  • 2 eieren
  • voor erbij: Griekse salade en wat brood

Bereiding van de moussaka

  1. Leg de plakken aubergine in een vergiet, bestrooi flink met zout en laat zo minstens 30 minuten staan. Kook de aardappelen beetgaar in 10 minuten, giet af en laat afkoelen.
  2. Fruit de ui in 1 eetlepel olijfolie. Bak de knoflook kort mee. Voeg de linzen toe en ook de komijn, kaneel, laurier, kruidnagel, peper, tomaat en wijn. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.
  3. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Laat de saus een beetje afkoelen. Snijd de aardappels in plakjes. Spoel de aubergine goed af.
  4. Meng de peterselie, de paneermeel en een eiwit (bewaar de dooier) door de saus.
  5. Bak de aubergine in de resterende olijfolie. Dit moet waarschijnlijk in meerdere lichtingen.
  6. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Vul hem met drie lagen in deze volgorde: saus, aubergine, aardappel. Je begint dus met de saus en eindigt uiteindelijk met de aardappels.
  7. Breng de melk met de boter, bloem en nootmuskaat al roerend met een garde aan de kook. Voeg de eierdooier en nog een heel ei toe, evenals de helft van de geraspte kaas. Meng tot een saus. Giet over de moussaka. Bestrooi met de resterende kaas.
  8. Zet 30 minuten in de oven. Laat even rusten voor je hem serveert. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

3 reacties op “Recept vegetarische moussaka met linzen #meatfreemonday”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.