Recept vegetarische paella

Recept vegetarische paella #meatfreemonday

Paella is een heerlijke Spaanse klassieker. Deze vegetarische (zelfs veganistische) variant is gebaseerd op een recept van mijn moeder. Zij voegt er ook nog worst, gebakken vis en soms zelfs zeevruchten aan toe. Met goed gekozen groenten die rijk van smaak zijn, zoals puntpaprika’s en lekkere olijven, mis je echter weinig tot niks. In krap een uur staat er een dampende pan voor 3 tot 4 personen op tafel. Het is heiligschennis, maar ik eet paella graag met ketjap.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 puntpaprika’s, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 400 gram zilvervliesrijst
  • plukje saffraan
  • 7 dl bouillon van 1 blokje of poeder voor een halve liter
  • 1 pot doperwten (350 gram, 230 gram uitlekgewicht), uitgelekt
  • peper en zout
  • handvol zwarte olijven
  • klein bosje peterselie, grof gehakt

Bereiding van de paella

  1. Verhit de olijfolie in een wok of grote braadpan. Fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de courgette en paprika toe en bak nog een paar minuten.
  2. Giet de rijst in de pan en schep wat om, zodat elke rijstkorrel en dun laagje olie heeft. Roer de saffraan erdoor.
  3. Giet de helft van de bouillon in de pan en laat alles op een laag vuur pruttelen. Pas als het echt moet, voeg je wat extra bouillon toe. Reken erop dat het 20 tot 30 minuten duurt tot de rijst lekker gaar is.
  4. Wanneer de rijst zo goed als gaar is, schep je de doperwten erdoor. Bestrooi naar smaak met peper en zout. Verdeel de olijven over de paella en laat nog even doorwarmen.
  5. Bestrooi met peterselie en zet zoals het hoort met pan en al op tafel. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.