Eten & Drinken

Recept wortels uit de oven met humus #meatfreemonday

Zo’n 30 jaar lang hadden wortels voor mij slechts twee verschijningsvormen: rauw en gekookt. De geroosterde wortel uit de oven was een welkome afwisseling. Dit gerecht is niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch en bijzonder gezellig om te eten. Pita opensnijden, humus erin en aanvullen met heerlijk geurende, half gekarameliseerde worteltjes. Na een uur kun je aan tafel en heb je voldoende voor 2 tot 3 personen. Zelfgemaakte humus is natuurlijk het lekkerst, maar de wereld vergaat niet als je een kant-en-klare variant gebruikt.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 750 gram wortels (met lof eraan is dat ongeveer 1 kilo)
  • 1 eetlepel olijfolie plus beetje extra
  • 2 theelepels komijnzaad
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • beetje zout
  • 400 gram blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels citroensap (ongeveer een halve citroen)
  • ongeveer 1 eetlepel verse munt, grof gehakt
  • handvol granaatappelpitjes (van ongeveer een kwart granaatappel)
  • 4 tot 6 pitabroodjes

Bereiding van de geroosterde wortels en humus

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de wortels in stukken (schillen hoeft niet per se) en meng met de eetlepel olie, komijnzaad, sinaasappelrasp en zout. Leg op een groot bakblik en bak 45 minuten in de oven.
  3. Maak nu de humus. Hiervoor blend je de kikkererwten met knoflook, tahin, citroensap en een snufje zout. Misschien moet je een scheutje water toevoegen als de humus te droog is voor de blender. Doe in een mooi schaaltje en besprenkel met het extra beetje olie.
  4. Zet munt, sinaasappelsap en granaatappelpitjes klaar.
  5. Bak de pitabroodjes af, bijvoorbeeld in de broodrooster of in de oven.
  6. Haal de wortels uit de oven, besprenkel met sinaasappelsap en bestrooi met munt en granaatappelpitjes. Serveer met de humus en pitabroodjes. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen