Recept Grieks zomer eten ouzeri

Recept zomers Grieks met een drankje #meatfreemonday

Speciaal ter ere van mijn verjaardag deze week (28 juli, bedankt voor de felicitaties) mijn favoriete manier om de middag of avond door te brengen in de hete zon met een hapje en meerdere drankjes: zomers Grieks. Met deze combinatie van vegetarische gerechten krijg je zo ongeveer wat je kunt verwachten als je gaat eten bij een ouzeri in Griekenland. Glaasje ouzo erbij… Je zet deze verzameling aan gerechtjes in 45 minuten op tafel en zit daarna allebei stampvol. Maar gezellig is het wel!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 puntpaprika’s
  • 1 komkommer
  • 3 tomaten, in partjes
  • 1 kleine rode ui, in halve ringen
  • 200 gram feta
  • kneep citroensap
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 15 kalamata-olijven
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 10 tot 15 eetlepels Griekse yoghurt
  • paar takjes verse dille, fijngehakt
  • homp brood
  • rode wijn
  • ouzo

Bereiding van de Griekse hapjes

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Snijd in de lengte een kwart uit de puntpaprika’s, zodat je twee bootjes krijgt. Bewaar het uitgesneden stuk paprika. Verwijder de zaadlijsten, kwast in met 2 eetlepels olijfolie en zet in een ovenschaal 15 minuten in de oven.
  3. Maak ondertussen de Griekse salade van een halve komkommer, 3 tomaten, het restje paprika in reepjes, de rode ui, 100 gram feta, de helft van de olijven, een halve theelepel tijm, een halve theelepel oregano, een beetje citroensap en 2 eetlepels olijfolie.
  4. Vul de gebakken paprika’s met 100 gram verkruimelde feta en bestrooi met een halve theelepel tijm, een halve theelepel oregano en een beetje peper. Zet opnieuw in de oven, ditmaal 10 minuten.
  5. Maak de tzaziki. Snijd de andere helft van de komkommer in de lengte door en verwijder de zaden. Rasp met een grove rasp en knijp goed uit. Doe in een kommetje en meng met de knoflook, yoghurt en dille.
  6. Serveer alles met brood, rode wijn en ouzo. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.