Eten & Drinken

Recept zomerse omelet met groente en kruiden #meatfreemonday

Voor veel mensen is een omelet iets wat je eet als ontbijt of lunch. Maar als je hem voldoende vult met groente en verse kruiden, is het een prima avondmaaltijd. Niet voor niets eten ze in Italië frittata en in Spanje tortilla. Deze zomerse variant zit vol met verse groenten en tuinkruiden. De omelet is in 45 minuten klaar en is voldoende voor 2 tot 3 personen, zeker als je er een groene salade bij serveert.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 350 gram kleine vastkokende aardappels, ongeschild (wel gewassen)
  • 5 eieren
  • 50 ml (ruim 3 eetlepels) melk
  • 1 eetlepel Limburgse mosterd (grof & mild)
  • 1 eetlepel verse dille, grof gehakt
  • 1 eetlepel verse munt, grof gehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie, grof gehakt
  • peper en zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 courgette, grof geraspt
  • snuf gedroogde chili, naar smaak
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • 50 gram zongedroogde tomaten, in reepjes
  • 8 zwarte olijven, in plakjes
  • optioneel: ingrediënten voor een groene salade

Bereiding van de omelet

  1. Kook de aardappels in 15 minuten beetgaar. Bereid ondertussen de groente voor. Mix ook alvast de eieren met melk, mosterd, kruiden en peper en zout.
  2. Giet de aardappels af en snijd in plakjes of blokjes.
  3. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de aardappels met de champignons in 5 minuten een beetje bruin.
  4. Bak de courgette, chili en knoflook een paar minuten mee.
  5. Verdeel de feta, olijven en zongedroogde tomaten of de groente. Giet het eimengsel eroverheen. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  6. Laat de deksel zo’n 10 minuten op de pan, zodat de omelet goed kan stollen. Check wel af en toe of hij niet aanbakt. Blijf hem een beetje bewegen om aanbakken te voorkomen. Haal de deksel van de pan en laat nog 10 tot 15 minuten bakken, zodat het vocht goed kan verdampen.
  7. Snijd in de pan in punten en schep met een spatel op de borden. Serveer met een groene salade. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen