Eten & Drinken

Recept zuurkool uit de oven met aardappelpuree #meatfreemonday

Dit gerecht is een klassieker uit mijn jeugd (bedankt mam!), maar dan een zelfbedachte vegetarische variant. Origineel maak je dit gerecht met ‘echt’ gehakt en worcestershiresauce. Stroop met een beetje azijn en kruidnagel benadert de smaak van worcestershiresauce heel goed. Wie kan multitasken, zet dit gerecht in 30 minuten in elkaar, waarna de ovenschotel nog 30 minuten in de oven moet. In principe is de ovenschotel voldoende voor 3 tot 4 personen, maar ik moet toegeven dat wij hem vaak met zijn tweeën opeten.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

  • 750 gram kruimige aardappels, in stukjes
  • 50 ml melk
  • zout
  • nootmuskaat
  • 175 gram vegetarisch gehakt
  • 1 sjalot of kleine ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • snufje gemalen kruidnagel
  • paar drupjes tabasco
  • scheut water
  • 500 gram zuurkool (pakje), uitgelekt / uitgeknepen
  • 1 banaan, in plakjes
  • 1 appel, geschild en in blokjes
  • 10 peperkorrels (of meer, ik houd je niet tegen)
  • 1 eetlepel paneermeel (of verkruimeld beschuit)

Bereiding van de ovenschotel

  1. Breng de aardappels aan de kook en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Verwarm ondertussen alvast de oven voor op 200 graden.
  2. Terwijl de aardappels koken, bak je het vegetarische gehakt en de sjalot zachtjes aan in 1 eetlepel boter. Voeg de stroop, azijn, tabasco, kruidnagel en water toe. Roer goed en giet vervolgens in een flinke ovenschaal.
  3. Verdeel de helft van de zuurkool over het gehakt en bestrooi met de helft van de banaan en appel. Verdeel de helft van de peperkorrels over de groente en het fruit. Herhaal met de tweede helft.
  4. De aardappels zullen inmiddels gaar zijn. Giet ze af en stamp samen met de melk, wat nootmuskaat en wat zout tot een fijne puree. Verdeel de puree over de ovenschotel.
  5. Maak met een vork een leuk patroontje in de puree. Verdeel de tweede eetlepel boter in klontjes over de puree en bestrooi met de paneermeel. Op deze manier krijgt de ovenschotel een lekker korstje.
  6. Zet 30 minuten in de oven. De ovenschotel is klaar als de binnenkant bubbelt en de bovenkant goudbruin is. Laat een paar minuten rusten, voordat je de ovenschotel verdeelt over de borden. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen