Eten & Drinken

Recept: melitzanosalata oftewel een heerlijke dip van aubergine

Ik had al jaren een recept dat mij vanuit een kookboek aanstaarde. Maar het leek mij zo’n gedoe. Aubergines grillen enzo. Ik wist toen ook nog niet wat tahin was (onvoorstelbaar nu, you live, you learn). Maar ik vond melitzanosalata (letterlijk: auberginesalade) zo heerlijk in zowel Griekenland als in Griekse restaurants in ons eigen land… Het moest er toch maar eens van komen. En het maken van melitzanosalata (auberginedip, in andere landen ook wel bekend als baba ganoush) blijkt heel eenvoudig. Inmiddels maak ik het met enige regelmaat en deel ik graag mijn recept met jullie.

Veganistisch lekkers voor op brood

Melitzanosalata past in mijn overzichtje van vegan lekkers voor op brood. Net als mijn recept voor humus en mijn recepten voor vegan kipsalade en vegan tonijnsalade. Hmm, misschien toch maar eens een special van maken. Ik maak al jaren melitzanosalata, maar er was nooit echt een aanleiding om het recept uit te schrijven. Tot ik voor mijn plantaardige variant van een zomers avondje Grieks eten de tzaziki verving door deze lekkere auberginedip. Ik vind melitzanosalata zo lekker dat ik vind dat het recept ook wel een geheel eigen podiumpje verdient.

Ingrediënten voor een schaaltje melitzanosalata

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 aubergines
 • 1 (of 2) teen knoflook, geperst
 • 4 eetlepels tahin
 • 1 eetlepel citroensap

Bereiding van de auberginedip (een uurtje in totaal)

 1. Verwarm de oven voor op 200 tot 220 graden Celsius (het maakt niet zo heel erg uit, misschien kun je het combineren met een ander gerecht).
 2. Snijd de aubergines in de lengte door en bestrijk ze rondom met olijfolie. Leg ze ongeveer 30 minuten op een bakplaat of in een ovenschaal in de oven. De aubergines worden nu gaar en zacht van binnen.
 3. Haal de aubergine uit de oven, doe ze in een plastic zak of diepvrieszak, sluit af en laat nog ongeveer 15 minuten doorstomen.
 4. Als het goed is heb je ondertussen allemaal andere dingen gedaan. Typisch Grieks en dus typisch melitzanosalata: bijna geen echt werk, maar wel veel tijd.
 5. Nu is het ten slotte tijd om de auberginesalade af te ronden. Schraap de zachte aubergine uit de schillen. Gooi in de keukenmachine voor een fijne dip, of snijd gewoon wat klein als je van stukjes houdt. Dat laatste vind ik eigenlijk lekkerder, hoewel ik de foto’s heb gemaakt tijdens het maken van een melitzanosalata met de keukenmachine. Meng met de tahin, knoflook en citroensap.
 6. Serveer de melitzanosalata met brood. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen