Eten & Drinken

Recept ‘slettenpenne’: vegan pasta alla puttanesca met een twist

Soms heb je gewoon echt geen tijd om te koken en heb je weinig verse dingen in huis. Een ideaal moment voor een pastasaus uit blikjes en potjes. Dat is dan ook alles wat je nodig hebt voor een klassieke pasta alla puttanesca (inclusief ansjovis). Ik denk dat dat heel handig is als je als dame achter een raam even tussendoor wat wilt eten. Ten minste, ik vermoed dat daar de naam vandaan komt. Deze vegan versie van pasta alla puttanesca laat de ansjovis in de zee en is verder gebaseerd op de ‘slut’s spaghetti’/’slettenslierten’ van Nigella Lawson. Klaar in 15 minuten!

Blikjes, potjes en nog meer uit de voorraadkast

Superhandig aan deze pasta is dat de kans groot is dat je het een en ander al in de voorraadkast hebt staan. En anders is dit een lekker recept voor de laatste dag voordat je weer weekboodschappen gaat doen. Of gewoon om alle ingrediënten in huis te hebben voor een dag dat je niet zeker weet of je buiten de deur eet of thuis. De exacte verhoudingen van de ingrediënten maken ook niet eens zo uit. Geen zongedroogde tomaten in huis, maar wel een hele hoop olijven? Dan doe je toch lekker meer olijven? Geen peterselie, maar wel basilicum in huis? Prima toch! Verder gebruik ik zelf penne, omdat mijn dochter dat liever eet dan spaghetti. Kies vooral je eigen favoriete pasta. Probeer het basisrecept gewoon een keer uit en ga daarna je eigen gang!

Ingrediënten vegan pasta alla puttanesca (voor 3 personen)

  • 2 eetlepels lekkere olijfolie
  • 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes
  • snufje (of meer!) gemalen chilivlokken
  • 1 blik tomatenstukjes (400 ml)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 75 gram zwarte olijven, in plakjes
  • 75 gram zongedroogde tomaten, in reepjes
  • 150 gram gegrilde paprika uit pot, in stukjes
  • klein scheutje balsamicoazijn
  • peper en zout
  • 300 gram penne
  • verse peterselie

Koken vegan pasta alla puttanesca (15 minuten)

  • Pak al je ingrediënten erbij en zorg ervoor dat je pasta gaar is over 15 minuten. Misschien moet je al water opzetten, misschien nog niet. Hoe dan ook, over 15 minuten is de pastasaus alla puttanesca klaar om gegeten te worden!
  • Snijd de knoflook in plakjes en doe in een hapjespan of diepe koekenpan met olijfolie, de chilivlokken en flink wat zout (je moet immers de afwezige ansjovis een beetje compenseren). Niet laten verbranden, gewoon een paar minuten zachtjes laten sudderen, zodat de olie de smaak van de knoflook en chili opneemt.
  • Gooi de stukjes tomaat erbij. Nu kun je beginnen met het snijden van de rest. Pak en waar nodig snijd de olijven, kappertjes, gegrilde paprika en zongedroogde tomaten. Doe alles door de tomatensaus. Nog wat balsamicoazijn en peper door de pastasaus en je vegan pasta alla puttanesca is alweer bijna klaar.
  • Hopelijk staat je pasta al een tijdje te koken. Dek nog even snel de tafel en snijd de peterselie in stukjes.
  • Giet een klein beetje (niet meer dan een scheut) van het kookwater van de pasta bij de pastasaus. Zo plakt de saus beter aan de pasta. Giet verder af in de gootsteen. Doe nu de pasta bij de pastasaus in of andersom (wat maar handig uitkomt). Nog even roeren en klaar.
  • Je slettenpenne kunnen op tafel. Eenmaal op je bord strooi je er nog wat peterselie over. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen