Eten & Drinken

Recept vegan babi ketjap oftwel seitan ketjap

Een van mijn favoriete keukens is de Indonesische keuken. Heerlijk zacht, zoet, zout met volle, kruidige smaken. Ik eet graag de vegan nasi rames bij mijn favo toko in Groningen en kook ook graag zelf Indonesische gerechten. Een gerecht dat ik echt ontzettend mis sinds ik geen vlees meer eet, is babi ketjap. Zou dat lastig zijn om vegan te maken? Helemaal niet! En mijn dochter van 4 lust deze seitan ketjap ook, redelijk kindvriendelijk dus.

Beb Vuyk is natuurlijk geweldig

Het komt vaker voor dat ik voor mijn recepten gebruikmaak van recepten van anderen. Ik pas ze aan en ontwikkel ze door en zo wordt het uiteindelijk mijn eigen recept. Voor mijn recept voor seitan ketjap heb ik wel heel erg gebruikgemaakt van een recept van Beb Vuyk. Haar kookboek ‘Groot Indonesisch kookboek’ zou je gewoon in de kast moeten hebben staan, als je graag Indonesisch eet. Tuurlijk, veel vlees, maar ook zeker vegetarische en plantaardige recepten. Ik kook er graag uit.

Seitan in plaats van varkenslappen

Een gerecht dat ik vroeger graag maakte is de babi ketjap zoals Beb Vuyk die beschrijft in haar kookboek. Hiervoor gebruikt ze ketjap, gember, uit, knoflook en natuurlijk varkenslappen. Of eigenlijk varkenskarbonade. Voor mij hoeft dat niet. Ik heb wel eens babi ketjap gemaakt met tofu, tofu ketjap dus, maar dat miste bite. Hoe hard je tofu ook aanbakt, het blijven toch zachte blobjes. Seitan blijkt echter een briljante vervanger. De stukjes seitan behouden ook hun structuur tijdens het koken. De boel staat toch wel een uur of twee te pruttelen en niet elke vleesvervanger kan daar goed tegen. Seitan wel. Sterker nog, de smaken trekken er lekker in. Ik ben helemaal happy en deel daarom graag mijn recept met jullie, met seitan in plaats van varken en hier en daar nog wat andere aanpassingen.

Ingrediënten seitan ketjap

Dit gerecht is genoeg voor 3 personen als je niet veel meer serveert dan seitan ketjap, rijst en wat groente. Als onderdeel van een rijsttafel kun je er natuurlijk een stuk meer mensen mee voeden. Misschien wel 6 tot 8 mensen.

  • Een grote pot seitan (Yakso 700 gram) of twee kleintjes (2 maal 330 van Yakso of 350 gram van Smaakt in de gewone supermarkt)
  • versgemalen peper
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 4 eetlepels olie, bijvoorbeeld arachideolie
  • 200 gram uien, kleingesneden
  • 4 tenen knoflook, kleingesneden
  • 4 bolletjes bakgember (2 eetlepels), in stukjes
  • 1,5 eetlepel gembersiroop (uit een flesje of uit het potje van de bakgember)
  • 2 eetlepels azijn (ik gebruik rijstazijn)
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels kraanwater

Bereiding van de seitan ketjap (4 uur in totaal ongeveer)

Niet schrikken van die 4 uur, je hoeft eigenlijk amper wat te doen! Maar ja, de boel moet wel lekker kunnen pruttelen.

  1. Giet de seitan af en snijd voor zover nodig in stukken van 2 bij 2 centimeter. Doe in een schaal of bak en bestrooi met de gemberpoeder en flink wat peper. Meng goed. Laat het zo een uur of anderhalf staan. Op een warme dag in de koelkast of anders gewoon erbuiten.
  2. Begin minstens twee uur voordat je gaat eten met het verzamelen van de rest van de ingrediënten. Snijd de ui en knoflook en zet even apart. Doe nu alle overige ingrediënten (behalve de olie) in een kommetje en zet wederom apart.
  3. Neem een braadpan of een hapjespan met een deksel. Verwarm de olie en bak hierin de seitan wat aan. Dit is niet dezelfde ervaring als het bakken van vlees. Maar een beetje schroeien is altijd goed. Waarschijnlijk bak het wat aan, maar dat komt straks weer helemaal los.
  4. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee.
  5. Giet nu het kommetje met de gember, azijn, ketjap et cetera leeg in de pan. Breng kort aan de kook, roer nog wat en zet dan zacht met de deksel op de pan. Laat zo twee uur sudderen, zodat het echt een saus wordt. Check wel af en toe even of er nog genoeg vocht in de pan zit. Je kunt altijd weer een eetlepel of twee water extra toevoegen.
  6. In principe is je seitan ketjap nu klaar. Hij warmt echter erg goed op. Je kunt hem dus ook een dag eerder maken of zelfs invriezen en dan later weer opwarmen. Misschien is dit zelfs nog wel lekkerder. Hoe dan ook: eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen